Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

OOXML og Apple-produkter

01.02.08

Jeg har gjentatte ganger sett påstander om at OOXML er implementert i en lang rekke Apple-produkter, blant annet iPhone, Mac OS X og iWork. Jeg benytter både iPhone, Mac OS X og iWork, og ønsket derfor å prøve ut påstandene.

Aller først vil jeg påpeke at dokumentformatet som produseres av Microsoft Office 2007 ikke er OOXML (Ecma 376). Office 2007-dokumenter inneholder, ifølge kildene jeg har tilgang til, mange elementer som ikke er med i Ecma 376, blant annet binær kode, makroer, OLE-objekter, ActiveX, rettighetsstyring og metadata knyttet til Sharepoint. Heller ikke papirhåndteringen er i samsvar med det Ecma oppgir. Dokumentene som produseres av Microsoft Office 2007 går angivelig under betegnelsen MSOOXML. Dette er uansett ikke poenget med artikkelen. Poenget er å sjekke om dette dokumentformatet lar seg åpne i noen av Apple-produktene.

Et enkelt testdokument

Aller først trenger jeg et dokument med .docx-endelsen, som signaliserer at dette er et MSOOXML-dokument. Jeg har derfor produsert et svært enkelt dokument bestående av litt tekst og et bilde. I den originale tekstbehandleren ser dokumentet ut som følger. Trykk på bildet for en større versjon:

Originaldokument

Dokumentet lagrer jeg i formatet «Microsoft Word 2007 Document (.docx)». For ordens skyld lagrer jeg dokumentet både som ODF og MSOOXML.

Mac OS X

Straks dokumentet er lagret finner jeg det i Finder, Mac OS X’ ekvivalent til Windows Utforsker. Her finner jeg både ODF- og MSOOXML-versjonen:

MSOOXML og ODF i Finder

Som man ser er ikke MSOOXML fullverdig implementert i Mac OS X. Finder har forhåndsvisning av innholdet i kjente dokumenttyper, og som man ser forhåndsviser ikke Finder innholdet i MSOOXML-filen, slik den gjør med ODF. Jeg vil gjør oppmerksom på at ODFs tekstdokumenter har filendelsen .odt. Mac OS X har også en funksjon for å forhåndsvise hele filen uten å åpne den. Heller ikke det fungerer:

MSOOXML i Quick Look

Til sammenligning ser ODF-filen ut som følger:

ODF i Quick Look

Mac OS X-applikasjoner

I Finder dobbeltklikker jeg på dokumentet for å åpne det. Dokumentet åpnes med TextEdit, en avansert ekvivalent til Windows’ Notepad. Som det fremgår av følgende skjermdump vises teksten, mens bildet mangler:

MSOOXML i Mac OS X

Jeg vil påstå at implementeringen av MSOOXML i TextEdit er så mangelfull at den er ubrukelig. I tillegg er det ingen jeg vet om som benytter TextEdit for tekstbehandling.

iWork ’08

Pages er navnet på tekstbehandleren i iWork. Når jeg forsøker å åpne dokumentet i Pages får jeg følgende feilmelding:

MSOOXML i Pages

iPhone

Det neste jeg gjør er å sende dokumentet til min iPhone. Her er resultatet. Først ser vi hvordan dokumentet ligger vedlagt en e-post:

MSOOXML på Apple iPhone

Jeg åpner e-posten og finner dokumentet:

MSOOXML på Apple iPhone

Deretter forsøker jeg å åpne dokumentet:

MSOOXML på Apple iPhone

Som man ser klarer ikke iPhone å åpne MSOOXML-vedlegget. Jeg vil for ordens skyld påpeke at dokumentet ikke er passordbeskyttet.

Jeg kan derfor ikke se at påstandene om at (MS)OOXML er implementert i noen av Apple-produktene er riktige. Jeg gjør samtidig oppmerksom på at jeg kjører siste versjon av både Mac OS X, iPhone og iWork.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt