Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Sensur

06.02.08

Sensur

Illustrasjon: Eric Drooker

Shahzad Rana beskylder meg for å bedrive sensur her på bekkelund.net. Det er beklagelig og jeg tar slike anklager svært alvorlig. For en fersk blogger er det naturligvis litt å sette seg inn i med tanke på kommentarspam, derfor tenkte jeg å informere om hvilke kommentarer jeg slipper igjennom, hvilke som blir slettet og hvilke jeg kategoriserer som spam.

Retningslinjer for kommentarposting

For en del år siden opprettet jeg et sett retningslinjer for kommentarposting, for å opprettholde et rimelig normalt nivå for diskusjoner som føres gjennom kommentarfeltet. Jeg gjengir her det essensielle fra retningslinjene.

Spamfilter

Jeg benytter et spamfilter, da ikke Akismet. Spamfilteret er delvis hjemmesnekret, består av flere deler og er såkalt adaptivt, det vil si at det lærer. Jeg ønsker ikke gå i detalj rundt hvordan dette fungerer.

Resultatet er at du som kommenterer tidvis vil oppleve at kommentaren din er lagt til godkjenning, til tross for at du tidligere har fått publisert kommentarer direkte. Dette skjedde med Shahzad Rana sin kommentar, og jeg sjekket beklageligvis ikke spamfilteret før dagen etter. Dette er ikke noe unikt for mitt spamfilter, og den som er bevandret i bloggosfæren har sikkert lagt merke til tilsvarende funksjonalitet både på andre nettsteder og i andre publiseringsløsninger. Det er imidlertid ikke en optimal løsning, og jeg har en plan om å forbedre den. Jeg beklager overfor dere som opplever dette, men forsikrer om at alle oppriktige kommentarer godkjennes.

Har du lagt igjen en kommentar er det altså ingen grunn til panikk, langt mindre å utbasunere hvordan du blir sensurert. Kommentaren din blir garantert publisert, forutsatt at den er i overensstemmelse med retningslinjene. Dette får du også klar beskjed om, dersom du tar deg tid til å lese informasjonen som blir gitt når en kommentar ligger til godkjenning.

Kommentarer som godkjennes

Jeg kan garantere at alle kommentarer som overholder retningslinjene vil bli publisert. Jeg sensurerer aldri kommentarer, selv om de måtte være radikalt uenige med hva jeg mener.

Kommentarer som slettes

Tidvis opplever jeg autentiske kommentarer, det vil si kommentarer som ikke er maskinprodusert, bli lagt igjen til artikler jeg har skrevet uten å være signert med virkelig navn eller korrekt e-postadresse. I verste fall opplever jeg at de forsøker å gi seg ut for å være andre. Jeg strekker meg svært langt i å publisere kommentarer, selv om de ikke er helt i tråd med retningslinjene. Jeg ønsker altså ikke å la retningslinjene være en stopper for ytringsfriheten. Kommentarer postet av personer som er direkte ufine eller utgir seg for å være andre personer, blir slettet uten forvarsel.

Spam

Spam er maskingenererte kommentarer hvis hensikt er å promotere tvilsomme medikamenter eller ditto kvakksalvere hvis mål er å foreta ditto tvilsomme kirurgiske inngrep, eller liknende.

Jeg gjennomgår hver eneste kommentar her på bekkelund.net, og filtrerer ut spam. Kommentarer som er markert som spam blir også nektet videre adgang.

Hvorfor ikke CAPTCHA?

CAPTCHA er en svært lite brukervennlig løsning, spesielt for blinde og svaksynte. Jeg vet at representanter for denne målgruppen leser mine artikler, og legger igjen kommentarer. Derfor ønsker jeg ikke å dytte spamproblemet over på disse brukerne. Eugenie har oppsummert dette i en veldig god artikkel, hvor hun beskriver hvordan CAPTCHA oppleves for synshemmede.

Jeg har tidligere skrevet to artikler om CAPTCHA.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler