Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Microsoft og interoperabilitet

26.02.08

I forrige uke sendte Microsoft ut en pressemelding hvor de beskriver endringer i deres strategi for å «utvide interoperabiliteten». At verdens største leverandør av proprietær programvare angivelig ønsker å bli mer åpne, er et positivt signal. Det ligger også forventninger fra både kunder, partnere og konkurrenter til at Microsoft tar disse strategiske valgene. Imidlertid har historien gjentatte ganger vist at Microsoft foretar denne typen strategiske valg fordi det er kritisk for deres eksistens innen visse områder. Vi husker vel alle historien om Internet Explorer vs. Netscape? I dag er Netscape død og begravet og Internet Explorer nettleseren med størst markedsandel, i tillegg til å være den nettleseren med dårligst støtte for webstandardene utarbeidet av W3C. Jeg tror at vi også denne gangen er vitne til et markedsstunt, denne gangen for å ivareta deres svært viktige posisjon som den ledende leverandøren av kontorprogrammer.

Pressemeldingen innledes som følger:

Microsoft Corp. today announced a set of broad-reaching changes to its technology and business practices to increase the openness of its products and drive greater interoperability, opportunity and choice for developers, partners, customers and competitors.

Denne uttalelsen levner liten tvil om hva Microsofts strategi angivelig skal bære med seg. Partnere, kunder og konkurrenter skal få større valgfrihet. Jeg har sett uttalelser som hevder at resultatet at denne strategiendringen er positivt for alle. Jeg tillater meg å tvile, og hevder at slike uttalelser i beste fall vitner om mangel på kunnskap om historien, ref. Internet Explorer vs. Netscape. Som jeg har påpekt tidligere er Microsoft en så stor aktør at deres strategier og videreutvikling av produkter ikke nødvendigvis lenger er i tråd med hva kundene faktisk trenger, men utviklet for å beholde deres posisjon som de-facto-monopolist.

Reaksjonene på pressemeldingen fra Microsoft lar heller ikke vente på seg. Jeg presenterer her et utvalg nyheter:

Heller ikke jeg er imponert. Enda. Hensikten er god, men den viktigste delen av arbeidet ligger i å omsette pene ord i faktiske handlinger. Det har vi sett fint lite til. Enda.

På meg fremstår Microsoft som ulven som ligger i senga til bestemor når Rødhette kommer hjem. Microsoft roper et slags omvendt «Ulv, Ulv!», men reaksjonene tyder på at troverdigheten snart er borte.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler