Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Har vi mistet fokus?

02.04.08

I løpet av de siste par-tre årene har jeg blitt mer og mer overbevist om at IT-bransjen har mistet fokus på hva den faktisk skal levere. Det finnes hederlige unntak, men trenden er dessverre ganske entydig.

Hva skal IT være?

For meg er IT et verktøy som skal benyttes for å effektivisere vår hverdag, enten ved å automatisere arbeid vi ellers måtte gjøre manuelt, effektivisere manuelt arbeid, eller bidra til enklere kommunikasjon mellom mennesker, bare for å nevne noe.

Status quo

Dessverre tror jeg IT-bransjen er inne i en negativ trend hva gjelder utvikling av nye løsninger. I stedet for å fokusere på brukernes behov, fokuserer bransjen i stedet på teknologien i seg selv, og bygger sine løsninger rundt teknologi. Resultatet blir barrierer som er vanskeligere å overkomme for visse brukergrupper, og i stedet for å skape troverdighet til teknologi skaper man en mental kløft mellom brukerne og teknologien.

Som om ikke manglende brukervennlighet er nok, mangler også IT-bransjen troverdighet. Fra å være en slags meta-bransje på 70- og 80-tallet, er dagens IT-selskaper plutselig blant verdens største selskaper. I et samfunn hvor alle gjør seg avhengige av IT, ser vi økende tendenser til at dominerende IT-aktører misbruker sin posisjon i markedet. Straks man oppnår kritisk masse og befinner seg i en dominerende posisjon, handler ikke utviklingen lenger om å tilfredsstille brukernes behov, men om hvordan aktøren kan beholde sin posisjon. Stadig oftere opplever vi at tilsynelatende troverdige aktører presenterer løsninger som er noe annet enn det de gir seg ut for å være. Aktøren leverer en liten del funksjonalitet for å dekke over det vesentlige poenget med hvordan denne løsningen vil ivareta aktørens markedsposisjon. Dette er ikke noe unikt ved kun én aktør, men en trend vi kan se hos flere IT-bedrifter som befinner seg i en de-facto-monopolsituasjon.

Hvor går vi?

IT er — og bør være — som alle andre bransjer, en konkurranseutsatt bransje. Konkurranse driver utviklingen og innovasjonen fremover, og sørger for bedre kvalitet og lavere priser for kundene. At det ikke er tilfelle i dagens situasjon, betyr ikke at det ikke er lov å ønske seg noe annet, eller at dagens situasjon faktisk er den markedet foretrekker. Det er et uttrykk som heter «A million flies can’t be wrong, shit tastes great». Dette uttrykket trekker jeg frem ofte, fordi det illustrerer at det vi omgir oss med i dag ikke nødvendigvis er det vi trenger. Det kan til og med være at det vi faktisk foretrekker i dag, ikke nødvendigvis er det vi trenger, eller ville foretrukket, dersom vi hadde mer kompetanse.

Jeg mener at IT-bransjen ikke kan forvente at brukerne faktisk vet hva de vil ha. Det er IT-bransjens jobb å definere deler av brukernes behov. Som bedriftskunde kan du ha behov for et regnskapssystem, men hva gjør du hvis regnskapssystemet er utilgjengelig over flere dager fordi et datavirus har satt det ut av spill? Pokker, tenker du, og forbanner viruset. Har du noen gang forbannet de som har utviklet IT-systemene slik at det faktisk er mulig å lage virus?

La brukerne sette premissene

IT-bransjen har i dag lagt en stor del av premissene for dagens løsninger, enten vi liker det eller ei. Unntaksvis ser vi bevisste kunder diktere sine leverandører fordi de har et svært bevisst forhold til sin bruk av IT. Med tiden håper og tror jeg at vi vil se stadig flere bevisste kunder, som både fokuserer på brukervennlighet, teknologi, pris, eierskap, kvalitet og egne forretningsprosesser og behov. Hvis ikke IT-bransjen er endringsvillige nok til å møte disse kravene, vil vi se store aktører falle fra og nye aktører komme til. Jeg tror det vil være til det beste for alle parter.

Er godt nok godt nok?

Som bruker tenker du kanskje ikke over de teknologier eller løsninger som du omgir deg med i hverdagen, fordi de fungerer godt nok der og da. Historien er imidlertid full av eksempler på hvordan sauementalitet skaper problemer i et lengre perspektiv. Gamle dokumenter som ikke lenger lar seg åpne, digitale bilder av dårlig kvalitet, informasjon fra utdaterte regnskapssystemer som ikke lenger lar seg åpne, bare for å nevne noen nærliggende eksempler.

Godt nok er ikke alltid god nok. Enkelte ganger skal man som bruker eller forbruker kreve mer.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler