Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kunne jeg vært en MacBook Air-bruker?

04.04.08

MacBook Air

I en overgangsperiode hvor jeg har levert fra meg min gamle MacBook Pro, og fortsatt venter på min nye, har jeg tidvis lånt min samboers MacBook. Jeg har alltid benyttet store bærbare maskiner, ettersom jeg stort sett har god plass rundt meg der jeg sitter, har tilgang til strøm og liker store skjermer. Etter å ha brukt en MacBook noen dager har jeg plutselig fått sansen for noe mindre. Kunne en MacBook Air vært tingen?

Forskjellen mellom en MacBook og en MacBook Air er ikke stor, men allikevel vesentlig. Først og fremst er det en forskjell i vekt og volum, mens størrelsen på skjerm og tastatur er den samme. Videre er MacBook Air kun utstyrt med én USB-port, mot MacBooks to USB-porter, en FireWire-port og en nettverksport (Ethernet). Hva trenger jeg egentlig?

Når jeg ikke sitter på hjemmekontoret holder det lenge med en enkelt USB-port. Til denne kan jeg koble en USB-hub, hvor jeg igjen kobler til det utstyret jeg måtte trenge når jeg er på farten, eksempelvis et nettverksadapter, en minnepinne, eller liknende.

Straks jeg sitter på hjemmekontoret blir saken litt mer komplisert. Jeg har en skanner, et eksternt lydkort, to eksterne harddisker og en minnekortleser. De to første benytter USB, mens jeg har benyttet FireWire 800 og 400 for de eksterne diskene, selv om de også kan benytte seg av USB. Nettverket er trådløst, så det er uproblematisk.

Den åpenbare utfordringen er selvfølgelig at MacBook Airs ene USB-kontakt blir flaskehalsen, dersom jeg skal koble til alt dette utstyret via en USB-hub. Ytelsen blir neppe noe å slenge rompa i veggen etter når filer skal overføres til og fra de eksterne diskene. I tillegg er jeg svært sårbar, dersom USB-kontakten plutselig skulle finne på å ta kvelden.

Hvis jeg videre sammenligner prosessorhastighet, stiller MacBook Air med en prosessor på 1,6 GHz, mot 2,6 GHz som man får på dagens MacBook Pro. For meg som driver med en del tyngre databehandling som for eksempel bilder, kan prosessoren i seg selv bli en flaskehals. Videre stiller MacBook Air med 2 GB minne, hvilket har holdt greit for meg frem til nå, selv om jeg den senere tiden gjerne kunne ønsket meg litt mer når jeg behandler store bilder. Ulempen er at det ikke er mulig å utvide minnet til en MacBook Air.

Konklusjonen er altså ikke entydig, ettersom jeg faktisk får koblet til alt utstyret jeg benytter. Imidlertid er konklusjonen tydelig nok til at jeg dessverre ikke ønsker å benytte en MacBook Air. Jeg kunne selvfølgelig gått for en tradisjonell MacBook, men da forsvinner halve poenget og ikke minst moroa med en superslank maskin som MacBook Air. En MacBook Pro blir altså det beste valget for mine behov. I mellomtiden ser jeg frem til en MacBook Air Pro.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Apple & Mac

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler