Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hvorfor gjør jeg det?

21.04.08

Vi har alle våre misjoner her i livet. Å jobbe kan sees på som så mangt, men er åpenbart en misjon for mange. For meg er ikke jobb en misjon i seg selv, men et middel for blant annet å finansiere det livet jeg ønsker å leve når jeg ikke jobber.

Omtrentlige beregninger gjort av meg selv ansår at vi nordmenn arbeider omtrent 21 % av livene våre i gjennomsnitt. Hvis vi først skal benytte en femtedel av våre nøye tilmålte liv, kan vi like gjerne fylle denne tiden med noe meningsfylt.

I 1991 startet jeg på ungdomsskolen. I klassen jeg startet i gikk det flere mennesker som snakket et språk jeg ikke forstod, men som jeg i løpet av kort tid skulle lære grundig — de lærte hverandre DOS-kommandoer. Her ble grunnlaget lagt for hvor jeg er i dag, her jeg sitter godt tilbakelent i sofaen med en Mac, en kopp nytrukket te, beina på bordet, lyttende til Massive Attack, hvor jeg har tenkt å skrive om hvorfor jeg arbeider med IT.

I diskusjoner er det lett å tro uriktige ting om andre mennesker, dersom de ikke forteller deg disse tingene selv. For eksempel opplever jeg til stadighet at folk tror jeg har lite til overs for et visst programvareselskap fra Seattle, USA, bare sånn for å skille meg ut. Det skal ikke mye tankeaktivitet til for å forstå at det for meg ligger rasjonelle tankerekker og argumenter bak de valgene jeg tar. Jeg sier ikke at alt jeg tenker, sier og gjør er like gjennomtenkt, men i de tilfellene jeg uttaler meg, forsøker jeg å ha så gjennomtenkte argumenter og en så godt begrunnet misjon at jeg kan stå for mine uttalelser og handlinger.

Jeg har i flere sammenhenger fremholdt at jeg arbeider med IT fordi IT er et menneskeskapt verktøy vi har full kontroll over, og som kan utarbeides, brukes, endres og distribueres til det beste for menneskeheten. Det høres kanskje platonisk ut, men for meg er ikke nødvendigvis IT i seg selv interessant, men hvordan IT kan brukes som et verktøy for å løse små og store utfordringer, enten det gjelder lokalt eller globalt.

For en tid tilbake skrev jeg en artikkel under tittelen Har vi mistet fokus?, hvor jeg lufter noen tanker om hvordan jeg mener IT-bransjen har mistet fokus på hva den egentlig skal levere. Richard Stallman bør være kjent for de fleste i IT-bransjen. Han har uttalt følgende:

You see, the purpose of science and technology is to develop useful information for humanity to help people live their lives better. If we promise to withold that information — if we keep it secret — then we are betraying the mission of our field

De dagene ting går trått, og jeg skulle ønske jeg hadde en jobb som tømmerhugger, kikker jeg på Richard Stallmans sitat. Jeg skal ikke påstå at det nødvendigvis gjør tunge dager lettere, men det hjelper meg til å holde fokus på hvorfor jeg gjør det jeg gjør. Skulle du lure på det samme, kan du klippe ut sitatet og henge det på veggen over pulten din.

Hva med deg, hvorfor gjør du det?

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt