Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Informasjonskontroll

25.04.08

Vi lever i en verden hvor informasjon er tilgjengelig gjennom en uendelig lang rekke kanaler. Selv leser jeg weblogger, benytter sosiale tjenester på nettet, e-post, nettaviser, papiraviser, SMS, telefon, TV, diskusjonsfora, IM, og mye, mye mer. Mange av disse kanalene er elektroniske, og kontrolleres av oss mennesker, slik vi selv ønsker det. Samtidig klager flere og flere over det vi på nynorsk kaller information overload, det vil si at vi klager over at vi får for mye informasjon. Er det ikke paradoksalt at vi klager over noe vi selv har kontroll over?

Ta kontroll

Med tilgang til mye informasjon blir det viktigere og viktigere at vi tar kontroll over hvordan vi ønsker å forholde oss til denne informasjonen. Man trenger ikke nødvendigvis å kutte ned på mengden informasjon man har tilgang til, men vi må endre våre rutiner for hvordan informasjonen blir aksessert.

Gøy eller støy?

Et av de største problemene, slik jeg ser det, er såkalte Push-løsninger, det vil si tjenester som dytter informasjon til deg, straks informasjonen er tilgjengelig. E-post er sannsynligvis det beste eksempelet på hvordan push-løsninger kan gjøre oss mindre effektive, til tross for at teknologi skal gjøre oss mer effektive. Mange e-postklienter mottar e-post automatisk, og viser en liten melding til brukeren straks ny e-post ankommer. Det er ikke få brukere som sitter med e-postklienten åpen hele dagen. Sitter man konsentrert og fokusert på en bestemt oppgave, skal det svært lite til for å ødelegge konsentrasjonen, og fokuset forsvinner.

At en ny teknologi gir oss tilgang til informasjon på måter vi ikke tidligere har hatt tilgang til informasjonen før, er ikke det samme som at teknologien fungerer optimalt for oss. Hver og en av oss må selv finne ut om teknologien har en reell nytteverdi, og ikke bare er enda en teknologi som bidrar til mental øresus.

Hva kan du gjøre?

Det viktigste stikkordet er å snu push-løsningen til en såkalt pull-løsning. I stedet for at tjenesten sender deg informasjon straks den er tilgjengelig, må du selv be om informasjon når det passer deg best. Skru av automatisk mottak av e-post på mobiltelefonen og i e-postklienten på maskinen din, ikke abonnér på automatiske oppdateringer fra sosiale nettverk, eller liknende. Enkelte kanaler får du ikke full kontroll over, som telefoner og SMS, men det er lov å la SMS-en ligge til senere, eller å ikke besvare en telefon.

Opplever du at det til tider blir for mye informasjon, og hvilke tanker har du i så fall gjort rundt dette?

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler