Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Microsoft skal implementere ODF og PDF i Office

23.05.08

Microsoft har denne uken annonsert støtte for ODF 1.1 og PDF/A i Microsoft Office. Det eneste som forhindret meg fra å la dette bli artikkel nummer tre i serien «når griser flyr», er at dette kun er en annonsering, i motsetning til de andre, som har gjennomført noe. Videre er ikke dette noe som kommer som lyn fra klar himmel. Jeg er ikke overrasket, tvert i mot, det er forventet.

Hvorfor gjør Microsoft dette?

Det mest nærliggende er å spørre hvorfor Microsoft implementerer en standard de selv har fremholdt som ufullstendig i forhold til sitt eget format, OOXML. Jeg tror det er flere årsaker til dette.

Press fra flere hold er kanskje den viktigste årsaken. Når ODF er vedtatt som obligatorisk dokumentformat i offentlig sektor verden over, krever blant annet EU og ikke minst markedet støtte for ODF i markedets mest utbredte kontorpakke.

Det ligger også en del retoriske argumenter til grunn, hvor Microsoft selv har forpliktet seg til å implementere ODF, fordi de har argumentert for at det er fullt mulig å la flere formater sameksistere. Å implementere kun én ISO-standard — nemlig sin egen — og ikke en annen i tillegg, vil kun være å underbygge argumentene om at Microsoft aldri har vært interessert i ISO-standardisering.

Et annet argument som jeg mener ikke må undervurderes, er hvordan selve implementeringen blir. Selv om ODF implementeres helt korrekt i Microsoft Office, vil det allikevel kunne oppstå situasjoner som følger av dårlige løsninger i Microsoft Office, som ikke lar seg fremstille korrekt i ODF. Eller faktisk ikke lar seg lagre i ODF i det hele tatt. Dette er et argument Microsoft har benyttet hele veien, og som nå kan bli deres anledning til å implementere ODF for så å løpe rundt i markedet og rope «se hvor dårlig ODF er» hver gang man møter problemer, selv om problemet kanskje ikke ligger i ODF som standard.

Det positive

Det positive ved implementeringen er at brukere som allerede benytter Microsoft Office, og som ikke kan bytte den ut med OpenOffice, for eksempel i jobbsammenheng, er at de får tilgang til å lese og skrive ODF-dokumenter.

Det hevdes at Microsoft er i ferd med å bli et mer åpent selskap. Selv har jeg fremholdt at det skal svært mye til for å nå den grad av åpenhet definisjonen krever, men jeg ser i hvert fall implementeringen av ODF og PDF som et positivt trekk. Microsoft er ikke et åpent selskap. I stedet for å løpe rundt og forsøke å fremstå som det, har jeg tidligere hevdet at man kan være stolt av og argumentere for den forretningsmodellen man har, fremfor å forsøke å fremstå som noe man egentlig ikke er. Det er nemlig ikke noe galt i å levere proprietær programvare.

Videre vil implementeringen av ODF, dersom den implementeres korrekt, kunne bidra til forbedringer av standarden, fordi man ser feil eller mangler. Dette krever selvfølgelig noe av Microsoft, så gjenstår det bare å se hvilket innsatsnivå de legger seg på. Personlig tror jeg OOXML-farsen har lagt listen hva gjelder å bidra til alternativer til OOXML.

Potensielle utfordringer

Alle som har arbeidet bare bittelitt med web kjenner garantert til Microsofts manglende eller ignorante forhold til standarder, og da spesielt webstandarder. Markedets mest utbredte nettleser, Internet Explorer, har gjennom historien vist seg som den nettleseren med dårligst støtte for webstandardene. Resultatet har i verste fall blitt websider som kun fungerer optimalt i Internet Explorer, eller timesvis med plunder og heft for å få ting til å fungere i denne nettelseren.

I verste fall kan det samme skje med implementering av ODF. Ved å ikke implementere ODF skikkelig, vil Microsoft få sin egen «Microsoft-ODF», som kun fungerer optimalt i Microsoft Office. Hensikten med dette vil, akkurat som med OOXML, være å få brukerne til å benytte Microsoft Office, fordi det angivelig gir dem best resultat. Det vil da være svært lett å både argumentere for å bruke Microsoft Office og OOXML fremfor OpenOffice og ODF.

Til slutt kan jeg anbefale Groklaws gode analyse av saken.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt