Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

ISO-sertifisering av OOXML lagt på is

17.06.08

Demonstrasjon mot OOXML i Oslo

Mye har skjedd siden april, da det ble klart at Microsofts dokumentformat, OOXML skulle bli en ISO-standard. For et par uker siden kom nyheten om at ISO inntil videre har innstilt arbeidet med sertifisering av OOXML som en ISO-standard. Bakgrunnen er klagene som har kommet inn.

Sør Afrika, Brasil og India har klaget til ISO på prosessen, og i en pressemelding skriver ISO følgende:

Four national standards body members of ISO and IEC – Brazil, India, South Africa and Venezuela – have submitted appeals against the recent approval of ISO/IEC DIS 29500, Information technology – Office Open XML formats, as an ISO/IEC International Standard.
[…]
According to the ISO/IEC rules, a document which is the subject of an appeal cannot be published as an ISO/IEC International Standard while the appeal is going on. Therefore, the decision to publish or not ISO/IEC DIS 29500 as an ISO/IEC International Standard cannot be taken until the outcome of the appeals is known.

Dette vil medføre at sertifiseringsprosessen blir forsinket med flere måneder, eventuelt i flere år, avhengig av den granskingen ISO nå skal gjennomføre internt.

Også EU gransker prosessen Microsoft har kjørt, både i Norge og verden for øvrig. EU-kommissær Neelie Kroes har varslet oppstramming av ISO-reglementet for å avverge kommersiell manipulering av den art vi har sett med OOXML. Vår bønn ble altså hørt.

«Neelie Kroes, please help»

I Norge får dette også konsekvenser, noe jeg kommer til å redegjøre for senere.

Samtidig er dette Standard Norges sjanse til å rette opp en skadeskutt og skakkjørt skute. Med tanke på hvilke klager som har kommet inn, at prosessen nå er lagt på is og hvordan prosessen ble kjørt her i Norge, kan og bør Standard Norge nå omgjøre sitt ja til et nei for å bevare sin troverdighet. I etterkant har det nemlig kommet meg mer hårreisende informasjon for øre, som ikke er presentert her på bekkelund.net. Ikke enda, men den kommer om nødvendig når tiden er inne.

Enkelte lo da vi marsjerte gjennom Oslos gater i april. I dag ser vi at det nytter å stå opp for det man tror på. Selv om ingen enda vet utfallet av ISO-granskingen, kan gleden Microsoft fikk med sitt ja i april bli kortvarig. Dette er Microsofts straff for å opptre som en arrogant bølle.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Standarder

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler