Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

ISO-sertifisering av OOXML lagt på is

17.06.08

Demonstrasjon mot OOXML i Oslo

Mye har skjedd siden april, da det ble klart at Microsofts dokumentformat, OOXML skulle bli en ISO-standard. For et par uker siden kom nyheten om at ISO inntil videre har innstilt arbeidet med sertifisering av OOXML som en ISO-standard. Bakgrunnen er klagene som har kommet inn.

Sør Afrika, Brasil og India har klaget til ISO på prosessen, og i en pressemelding skriver ISO følgende:

Four national standards body members of ISO and IEC – Brazil, India, South Africa and Venezuela – have submitted appeals against the recent approval of ISO/IEC DIS 29500, Information technology – Office Open XML formats, as an ISO/IEC International Standard.
[…]
According to the ISO/IEC rules, a document which is the subject of an appeal cannot be published as an ISO/IEC International Standard while the appeal is going on. Therefore, the decision to publish or not ISO/IEC DIS 29500 as an ISO/IEC International Standard cannot be taken until the outcome of the appeals is known.

Dette vil medføre at sertifiseringsprosessen blir forsinket med flere måneder, eventuelt i flere år, avhengig av den granskingen ISO nå skal gjennomføre internt.

Også EU gransker prosessen Microsoft har kjørt, både i Norge og verden for øvrig. EU-kommissær Neelie Kroes har varslet oppstramming av ISO-reglementet for å avverge kommersiell manipulering av den art vi har sett med OOXML. Vår bønn ble altså hørt.

«Neelie Kroes, please help»

I Norge får dette også konsekvenser, noe jeg kommer til å redegjøre for senere.

Samtidig er dette Standard Norges sjanse til å rette opp en skadeskutt og skakkjørt skute. Med tanke på hvilke klager som har kommet inn, at prosessen nå er lagt på is og hvordan prosessen ble kjørt her i Norge, kan og bør Standard Norge nå omgjøre sitt ja til et nei for å bevare sin troverdighet. I etterkant har det nemlig kommet meg mer hårreisende informasjon for øre, som ikke er presentert her på bekkelund.net. Ikke enda, men den kommer om nødvendig når tiden er inne.

Enkelte lo da vi marsjerte gjennom Oslos gater i april. I dag ser vi at det nytter å stå opp for det man tror på. Selv om ingen enda vet utfallet av ISO-granskingen, kan gleden Microsoft fikk med sitt ja i april bli kortvarig. Dette er Microsofts straff for å opptre som en arrogant bølle.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt