Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

iPhone i Norge, men for hvem?

30.06.08

iPhone

Forrige uke ble de norske prisene på versjon 2 av iPhone presentert. NetCom skal selge iPhone i Norge, og har nå satt sammen tre forskjellige pakker å velge mellom.

Som vanlig skapes det mye fuzz rundt lansering av Apple-produkter, og dette er intet unntak. Selv om det er NetCom som setter prisene, har også denne lanseringen vakt stor oppsikt.

Tar man en titt på prisene er det helt klart at iPhone foreløpig ikke blir en telefon for forbrukermarkedet. Alle tre pakkene passer for bedriftsmarkedet, men også for dette markedet er pakkene for lite fleksible. Med dagens priser på abonnement og telefon, får man følgende totalkostnad for ett år:

 • iTalk Small: 6178,- kroner
 • iTalk Medium: 9078,- kroner
 • iTalk Large: 13 189,- kroner

Alle tall er for iPhone 8 GB.

Selv ringer jeg for tusenlappen i måneden, eller omtrent 12 000,- kroner i året. For min bruk trenger jeg abonnementet iTalk Large, som er det dyreste abonnementet. Dette gir meg 1000 minutter ringetid, 1000 SMS og 1 GB dataoverføring per måned. I snitt blir dette en snau time ringetid, 32 SMS og 32 MB data per dag.

I dag har det vært en rolig dag, hvor jeg har snakket ca. 25 minutter i telefonen. For meg vil altså iTalk Large være det beste alternativet. Betyr det derimot at iTalk Large er det perfekte abonnement for meg?

Problemet med iTalk-abonnementene er at de er for lite fleksible. Riktignok kan jeg betale ekstra, dersom jeg bruker mer enn kvoten, men jeg har ingen alternativer dersom jeg bruker mindre. Jeg bruker definitivt ikke 32 SMS eller 32 MB dataoverføring per dag. Og hva gjør jeg dersom jeg trenger mer ringetid på fast basis?

Hvis NetCom skulle imponert, skulle de latt brukerne velge selv. Ideelt sett skulle man betalt for reelt forbruk, men jeg forstår at det er vanskelig å lage subsidierte pakker etterskuddsvis. Jeg ville kalt abonnementet «MyPhone» og gitt kundene følgende slidere:

 • Ringetid: fra 0 til 10 000 minutter per måned
 • SMS: fra 0 til 10 000 per måned
 • Data: fra 0 til 50 000 per måned

Basert på tallene kunden velger, kalkuleres både månedspris for abonnement, samt pris på de forskjellige iPhone-modellene. Ideelt sett burde det også vært mulig å kjøpe en iPhone uten abonnement. Selv om det teknisk sett er mulig, tilbyr ikke NetCom dette alternativet.

Min dom over NetComs iPhone-priser er at dette selvfølgelig er et høyst personlig spørsmål, men at jeg samtidig tror at dagens iTalk-pakker ikke treffer den store massen.

Martin er usikker på om iPhone-prisene er noe å slenge rompa i veggen av

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt