Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Turtips: Kongsberg – Selsli – Bolkesjø

21.07.08

Denne helgen har jeg gått strekningen Kongsberg – Selsli – Bolkesjø, en tur jeg gjerne anbefaler for deg som er ute etter en lang helgetur. Det er to dagsetapper, en på omtrent 20 kilometer og 8 timer, samt en på omtrent 9 kilometer og 2 timer.

Kart over turen

Kart skamløst lånt fra Direktoratet for naturforvaltning. Trykk på kartet for en større utgave.

Til og fra Kongsberg

Til og fra Kongsberg går det både tog og buss. Tar du lokaltoget lørdag morgen, ankommer du Kongsberg rett før turistkontoret åpner, forutsatt at du foretar denne turen i høysesongen. På turistkontoret får du kjøpt kartet Blefjell 1:50 000 som dekker hele turen, men det kan selvfølgelig være greit å ringe på forhånd og sjekke at de har det inne.

Rutebeskrivelse

Kongsberg – Selsli

Fra Kongsberg stasjon går du broen over Numedalslågen i retning Kongsberg kirke. Deretter tar du til høyre, går broen over veien til Notodden og fortsetter opp de bratte bakkene mot Kronene i Håvet. Følg stien videre til Persløkka, rett nord for Kongsberg skisenter.

Foten av skisenteret ligger omtrent 250 meter over havet. Her begynner turens lengste motbakke, hvor du i løpet av de neste 7 kilometerne skal opp omtrent 650 høydemeter, før du står på toppen av den karakteristiske Jonsknuten.

Jonsknuten

På veien opp mot Jonsknuten går du forbi flere gruver fra tiden da Kongsberg Sølvverk var i drift. Sølvgruvene på Kongsberg er det største bergverket i norsk historie, målt i antall årsverk. Omtrent 300 000 årsverk ble nedlagt fra etableringen i 1623 til nedleggelsen i 1958. Sølvgruvene er i seg selv en god grunn til å besøke Kongsberg, hvor du har muligheten til å være med på blant annet gruvesafari. Du går også forbi gruvesamfunnet Haus Sachsen, i tillegg til flere vannrenner som ble brukt til å forsyne gruvedriften med vann.

Haus Sachsen

Kongsberg Sølvverk

Selv om gruvene er godt sikret med gjerder, bør du allikevel ta visse forhåndsregler. Kongens gruve er 1068 meter dyp…

Farlige gruveåpninger

730 meter over havet kommer du til Knutehytta, hvor du absolutt bør svinge innom for å spise lunsj. Fra Knutehytta følger du stien omtrent en kilometer mot Selsli, før du tar en rask avstikker til toppen av Jonsknuten. Med sine 904 meter over havet, har du god utsikt over store deler av Østlandet. De aller fleste har sett Jonsknuten på avstand, med sitt karakteristiske trekk og masten på toppen.

Knutehytta

Fra Jonsknuten følger du den merkede stien videre mot Selsli. Etter et par kilometer passerer du denne rariteten.

Flyunderstell

Dette er altså et komplett understell til et fly eller helikopter. Hvordan det har kommet dit og hvorfor det står midt ute i ingenmannsland aner jeg ikke, men det får deg i hvert fall til å benytte de neste par kilometerne på å gruble over hvordan det gikk med landingen…

Jonsknuten

Stien fra Jonsknuten er ikke stor, men velbrukt og svært godt merket. Kongsberg og Omegns Turistforening (KOT) har gjort en god jobb med merking og utlegging av stokker og planker i våte partier. Stien går gjennom åpen furuskog med spredte vann og myrer, ispedd både hytter og eldre seterplasser.

KOTs skilting

KOTs merking

I det du passerer en kraftlinje, har du omtrent 500 meter igjen til Selsli, som eies og drives av KOT. Selsli er svært velholdt og ditto utstyrt til å være en ubetjent hytte. For å benytte deg av hytta må du, eller noen i ditt turfølge, være medlem av Den Norske Turistforening (DNT) og disponere en DNT-nøkkel.

Selsli

Selsli – Bolkesjø

Etter en lang tur dagen før, kan du se frem til en kortere og enklere tur fra Selsli til Bolkesjø. Turen er definitivt ikke like spennende som Kongsberg – Selsli, men går igjennom fin natur på vei ned til Bolkesjø.

For å komme deg tilbake til Kongsberg har du få alternativer. Du kan haike, om du tør, ta bussen, dersom det er hverdag, eller ta drosje dersom det er helg. En drosje koster i underkant av 700,- kroner.

Dersom du har mer tid

Har du tid, kan denne turen forlenges videre over Blefjell, Vegglifjell og Hardangervidda. Det fine med denne ruten er at du når som helst kan avbryte og gå ned til Numedal i øst, hvor du finner busstransport til Kongsberg.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt