Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Get HD PVR

11.08.08

Get HD PVR

Jeg har i en periode vært innehaver av en Get HD PVR. I denne artikkelen skriver jeg om hvordan Get HD PVR fungerer i forhold til mine forventninger og behov.

Hva er Get, HD og PVR?

Get

Get er en norsk leverandør av TV-signaler, bredbånd og telefoni via TV-kabelen. Get var tidligere kjent som først Janco Multicom, før de ble kjøpt av UPC, for så å bli solgt igjen under navnet Get.

HD

HD Ready

HD er en engelsk forkortelse for High-definition, enkelt oversatt til høy kvalitet. HDTV betyr da TV-sendinger av høy kvalitet. Det motsatte av HDTV er SDTV, hvor SD står for Standard-definition.

Begrepet HDTV er i utgangspunktet relatert til oppløsning og oppfriskningsrate, mens de litt mer avanserte også snakker om bitrate. Der SDTV har en oppløsning på 720 x 576 piksler med 50 Hz oppfriskningsrate, har HDTV i høyeste tilgjengelige kvalitet en oppløsning på 1920 x 1080 piksler med 100 Hz oppfriskningsrate. I tillegg skiller man mellom oppfriskning av hver eneste linje i i TV-bildet og annenhver linje. Hvis hver linje oppdateres hver gang bildet oppdateres, kalles det progressivt (p), mens annenhver linje kalles interlacing (i). 1920 x 1080 med progressiv oppdatering kalles derfor 1080p. Lavere oppløsninger finnes, og er for tiden også mer utbredt enn 1080p. Eksempelvis har vi 720p og 1080i, som er to vanlige oppløsninger og oppfriskningsrater.

Mer om HDTV kan du lese hos Wikipedia.

PVR

PVR er en engelsk forkortelse for Personal Video Recorder, ofte også omtalt som DVR, Digital Video Recorder. På norsk kan vi kalle det personlig videoopptaker, men jeg foretrekker å holde meg til den engelske forkortelsen PVR.

Enkelt forklart er en PVR en avansert utgave av den gammeldagse videospilleren.

En PVR kobler man til TV-kabelen i den ene enden og TV-en i den andre. Med en PVR kan man ta opp TV-sendinger på PVR-ens innebygde harddisk og se dem når det passer, eller man kan pause og spole i direktesendte TV-sendinger. Det er naturlig nok ikke mulig å spole lenger forover enn det TV-sendingen har kommet. Med Get HD PVR er det mulig å ta opp to programmer samtidig.

Med en PVR får man også tilgang til en EPG, elektronisk programguide. Med en EPG får man på TV-skjermen en oversikt over alle TV-programmer en uke frem i tid, slik at man kan planlegge opptak. Det er også mulig å angi at man ønsker serieopptak, det vil si opptak av alle programmer i en gitt serie fremover i tid.

Design

Designet på Get HD PVR er det lite å si på. Personlig synes jeg Get har latt seg inspirere av Apple, både hva gjelder fysisk design, brukervennlighet og brukergrensesnitt.

Størrelsen er 33 x 25 x 7 centimeter (B x D x H), og passer mer enn fint inn i min TV-benk. Rundt boksen er det også nok plass til at luft kan strømme fritt, noe som er viktig ettersom Get HD PVR er vifteløs. Du bør altså ikke plassere den i et lukket kabinett.

Get HD PVR ferdig plassert

Fargen er sort pianolakk. Lekkert, eksklusivt og perfekt for min TV-stue hvor det meste annet er i sort og hvit pianolakk. Get HD PVR er ekstremt mye mer sexy enn alternativer jeg har sett. Endelig noen som har forstått at en boks skal se bra ut også når den ikke er i bruk. Get HD PVR har høy WAF, som gjør det vesentlig enklere for enkelte å overbevise husets andre halvdel om at en slik boks må man ha.

Hadde det vært helt opp til meg, ville jeg fjernet de fleste knapper og lysdioder på selve boksen. Knappene bruker jeg aldri og den digitale klokken og lysdiodene er stort sett kun til irritasjon for petimetere som meg. Det hadde holdt lenge med én enkelt diode som lyste svakt hvitt når boksen var på, og ellers var slukket.

Når jeg først pirker på designet vil jeg anta at selve boksen kanskje kunne vært enda mindre. Det benyttes en 3,5″ harddisk på 250 GB fra Samsung, som med fordel kunne vært byttet ut med en like stor disk på 2,5″ som gir mindre varmeutvikling og støy. Dette ville selvfølgelig gjort noe med prisen, men prisforskjellen på disse diskene er ikke uoverkommelig. Bladet Lyd & Bilde har tatt seg bryet med å åpne en Get HD PVR, og så langt jeg kan se bør det være rom for å gjøre boksen mindre.

Get HD PVR er som nevnt vifteløs. Det eliminerer en del støy, men harddisken i seg selv er en liten kilde til støy. Absolutt ikke generende, og jeg har enda ikke tatt meg selv i å irritere meg over lyd fra boksen når vi sitter foran skjermen. For øyeblikket står harddisken på også selv om boksen er skrudd av. For øyeblikket er derfor bryteren på baksiden av boksen den eneste måten å skru den helt av på. Get har imidlertid dvalemodus også for harddisken på sin liste over forbedringer i neste versjon av programvaren.

Fjernkontrollen

Med Get HD PVR får du enda en fjernkontroll å forholde deg til. Selv har jeg en håndfull til både TV, anlegg og senere også mediastreamer. Og nå også til Get HD PVR. Det første jeg la merke til var det inkonsekvente språket. Enkelte knapper er på norsk, enkelte på engelsk. Det betyr selvsagt ingenting, men det er en observasjon et petimeter som meg gjør seg.

Get HD PVRs fjernkontroll

Fjernkontrollen er lett, men ligger godt i hånden. Personlig foretrekker jeg tunge fjernkontroller, slik som de Bang & Olufsen lager, men det ser ikke ut til at flere enn B&O har forstått dette. Knappene er store og rimelig enkle å treffe. Intuitiviteten er omtrent på det nivået man forventer, selv om det fortsatt ikke er idiotsikkert.

Imidlertid har Get gjort et dårlig designvalg på fjernkontrollen. Som det fremgår av bildet har kontrollen både en knapp med en rund, rød prikk på, i tillegg til en rund, rød knapp. Når man befinner seg i menyen finnes det valg for å benytte begge knappene, og disse er visuelt sett for dårlig adskilt, slik at det fort kan oppstå misforståelser.

Litt irriterende er det også at de knappene jeg bruker mest ikke er plassert mest tilgjengelig. I hvert fall ikke for mine hender. Tallknappene nederst kunne med fordel vært plassert under knappene dedikert til styring av TV, men det er nok mest et spørsmål om tilvenning og personlige preferanser.

Installasjon og oppsett

Get har gjort seg flid med den pene innpakkingen, og jeg mistenker dem også her for å ha hentet inspirasjon fra Apple. I esken finner man følgende:

  • Get HD PVR
  • Omfattende dokumentasjon
  • Dekoderkort som puttes inn på siden av boksen
  • HDMI-kabel
  • TV-kabel
  • Fjernkontroll med batterier
  • Strømforsyning med adapter

Utstyr som følger med Get HD PVR

Brukerveiledningen er tilnærmet idiotsikker. Aller først kobler man TV-kabelen mellom veggen og boksen. Deretter kobler man HDMI-kabelen mellom TV-en og boksen. Til slutt kobler man til strøm og skrur på boksen. I tillegg kan man koble til annet utstyr som for eksempel VHS.

Når man har skrudd på boksen vises «boot» i displayet. Oppstart tar omtrent to minutter, før en installasjonsveiviser startes. Veiviseren tar deg igjennom oppsett av språk, skjermoppløsning og region. Det eneste jeg lurte på underveis var hvilken region jeg skulle velge. Dokumentasjonen forteller meg at det er viktig at jeg velger riktig region, men beskriver ikke hvilken region jeg må velge. Jeg tok en kvalifisert gjetning og valgte «Drammen». Det skulle vise seg å være feil, men jeg fikk ingen klare indikasjoner på at jeg hadde valgt feil region. Først da jeg ikke fikk inn signal på flere kanaler gikk det opp for meg at det kunne være at jeg hadde valgt feil region. Heldigvis var det bare å endre oppsettet til «Asker», så løste problemene seg.

Nå installasjonsveiviseren er gjennomført, setter Get HD PVR automatisk igang nedlasting av den siste programvaren som er tilgjengelig. Get sier at dette kan ta inntil tre timer. Selv tok jeg en tur ut under denne prosessen, så jeg har ingen formening om hvor lang tid som faktisk gikk med.

Get har med unntak av regionsvalget gjort en god jobb med å beskrive installasjon og oppsett av Get HD PVR.

Funksjonalitet og stabilitet

Jeg har aldri hatt en PVR, så sammenligningsgrunnlaget mitt er noe tynt for å si hvorvidt funksjonene er bra eller dårlige. Imidlertid føler jeg at jeg får dekket de ønskene jeg har til en slik boks, så jeg klager ikke.

I enkelte funksjoner og skjermbilder finnes det noen vanskelig definerbare småfeil. Ingenting graverende, men nok til at et petimeter som meg legger merke til dem. Jeg har måttet re-starte boksen to ganger, i tillegg til at den tok en spontan omstart av seg selv, midt i en sending.

Brukergrensesnitt

Også for brukergrensesnittet er WAF et svært viktig kriterium. Det gjelder for øvrig også for husets øvrige beboere, dersom man har slike. Å ha en doktorgrad i informatikk for å bruke boksen kommer man ikke langt med, dersom boksen skal få aksept. Det har også Get forstått, med sitt stilige grensesnitt i sort, hvitt, gult og diverse gråtoner. Her i huset har Get HD PVR bestått WAT med glans.

Den gjennomsnittlige responstiden i brukergrensesnittet er god, men ikke umiddelbar. Selv om responstiden på ingen måte er sjenerende i eksisterende versjon, er det allikevel forbedringspotensiale, spesielt i EPG-en, hvor det er en forsinkelse på et halvt sekund fra man trykker på en knapp. Dette irriterer meg faktisk hver gang jeg blar i EPG-en.

Ytelse og kvalitet

Kvaliteten på bildet er det lite å sette fingeren på. Det skulle nesten også bare mangle når signalet er digitalt. Sammenlignet med det gamle analoge signalet, er forskjellen svært markant. Onde konspiratoriske tunger vil ha det til at enkelte kabel-TV-leverandører legger inn en forstyrrelse i det analoge signalet, for å ha et argument for å gå over til digitalt. Jeg har ingen forutsetning for å si hvorvidt dette er korrekt eller ei, men med tanke på den forskjellen jeg opplever er det en besnærende tanke.

Da jeg bestilte Get HD PVR fikk jeg Eurosport HD gratis ut august. Hva passer vel bedre enn OL i full-HD? Kvaliteten er rett og slett utsøkt.

Kapasitet

Get HD PVR har en harddisk på 250 GB. I hovedmenyen er en indikator som viser tilgjengelig plass for opptak, målt i antall timer. Den totale kapasiteten er 70 timer. Jeg vil anta at det er mulig å bytte til en større harddisk, boote boksen og laste ned programvaren på den nye disken, men det er kun vill gjetting.

Uansett er 70 timer tilstrekkelig for vår bruk. Til sammenligning er 70 timer 14 stykk 300-minutters VHS-kassetter. Aldri har jeg hatt behov for så mange kassetter, spesielt ikke til TV-opptak, men jeg ser fort hvordan 70 timer kan brukes opp til opptak av serier på National Geographic og Discovery.

Overføring av innhold til andre enheter

Det aller, aller største ankepunktet jeg har mot Get HD PVR, er at innholdet ikke kan overføres til andre enheter. Dersom jeg ønsker å ta permanent vare på opptak, må de bli liggende på boksen. Hvis jeg videre slutter å abonnere på en TV-kanal, forsvinner også opptak tilknyttet denne kanalen. Hvis det forekommer feil på boksen, og den må re-formateres, forsvinner også opptakene.

Årsaken er sannsynligvis at Get er presset av innholdsprodusentene til å låse ned innholdet på denne måten. Innholdsprodusentene er ikke særlig begeistret for at filmer, TV-serier og programmer distribueres utenfor deres kontroll, og er sannsynligvis en pådriver for at Get låser ned innholdet på denne måten.

Fra et brukerperspektiv er denne løsningen imidlertid fullstendig akterutseilt. NRK fremholder at den eneste måten å kontrollere innholdsdistribusjon på, er å være innholdets beste distributør. NRK har forstått mye med akkurat dette utsagnet, og har derfor fått massiv mediedekning både her i Norge og internasjonalt, blant annet for sin «kontroversielle» deling av innhold via BitTorrent.

Om det er innholdsprodusentene eller Get som på forhånd har stemplet meg som pirat, vites ikke, men jeg er svært lite begeistret både for å ha fått dette ufortjente og ukorrekte stempelet, i tillegg til å ikke selv kunne forvalte innholdet slik jeg selv ønsker.

Angivelig finnes det hack for å aksessere innholdet i boksen. Jeg har ikke testet disse, men finner jeg det for godt skal jeg prøve dem ut, og lykkes jeg kan du være sikker på at oppskriften presenteres på bekkelund.net.

Hva sier pressen

Vanligvis er jeg kun middels opptatt av hva fagpressen skriver om produkter jeg vurderer. Dette fordi jeg synes fagpressen har preferanser som sjelden stemmer overens med mine egne. Personlig vektlegger jeg design, brukergrensesnitt, brukervennlighet og funksjonalitet, mens fagpressen — som ofte domineres av nerder — har en tendens til å fokusere for kun på funksjonaliteten. Et produkt må ikke bare fungere bra, det må også ta seg bra ut når det skal stå fremme som et møbel.

Det er altså viktig å lese tester med et kritisk øye. Hva er viktig for deg og se om det er omtalt i testen.

Uansett gir presseomtaler viktige indikasjoner på hva som er bra og dårlig med et produkt. Get HD PVR har for det aller meste fått positive omtaler. Hadde omtalene vært negative ville jeg sannsynligvis ikke kjøpt Get HD PVR.

Følgende tidsskrifter har skrevet om Get HD PVR:

Konklusjon

Jeg har flere ganger omtalt WAF i denne artikkelen. Som nevnt er det ikke bare meg som nerd en slik boks skal fungere for. Det må være mulig for husets øvrige beboere å betjene boksen også når jeg ikke er hjemme. Dette tør jeg påstå er det kritiske suksesskriteriet for en slik boks, og Get lykkes godt med sitt intuitive grensesnitt.

Her hjemme er boksen akseptert, både hva gjelder design, funksjonalitet og brukergrensesnitt. Selv er jeg tilsvarende fornøyd, så jeg har ingen problemer med å gi Get HD PVR en tommel opp.

Martin anbefaler Get HD PVR

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Film • Musikk • Bok Tester

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler