Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Snekkere og rørleggere

02.09.08

Til våren arrangerer snekkerne sin årlige snekkerkonferanse. Til konferansen ventes alle de store navnene innen snekkermiljøet, og pionerer innen snekring holder foredrag om de gode løsningene og presenterer sine tjenester. Snekkere fra hele landet, og litt til, forventes å delta på det som snekkermiljøet anser som sin store årlige begivenhet.

Imidlertid er enkelte rørleggere gretne på snekkerne. Ikke fordi de ikke har sine egne rørleggerbegivenheter, men fordi snekkerne ikke inviterer rørleggerne til å holde foredrag eller til å presentere sine tjenester på snekkerkonferansen. Rørleggerne er selvfølgelig hjertelig velkomne til å være med som deltakere, men snekkerne synes det er unaturlig at rørleggerne skal få anledning til å snakke om rørleggerfaget eller presentere sine rørleggertjenester på en konferanse for snekkere.

Denne historien har kun delvis rot i virkeligheten. Hvorvidt snekkere og rørleggere har en slik konferanse, vet jeg ikke. Imidlertid arrangerer fri programvaremiljøet en årlig konferanse, og mottar regelmessig henvendelser fra leverandører av proprietær programvare som vil fortelle om sine produkter og tjenester. Fri programvaremiljøet ser derimot ingen grunn til å la leverandører av proprietær programvare verken få holde foredrag eller presentere sine produkter og tjenester, nettopp fordi de ikke leverer fri programvare. Hadde jeg betalt penger for å lære om fri programvare, ville jeg følt meg snytt hvis det som ble presentert var proprietært.

Senest i forrige uke fikk snekkerne en telefon fra en rørlegger som ønsket å holde foredrag på snekkerkonferansen. Rørleggerens produkt er imidlertid proprietært og plattformen produktet kjører på er det samme, fra topp til tå. Ikke tilbyr rørleggeren integrasjon mot fri programvare, men er kun tilkyttet proprietær, og ikke benyttes det åpne standarder i informasjonsutvekslingen, heller. Snekkerne takket pent nei til henvendelsen, mens rørleggeren reagerte med å bli ganske sur.

Hadde derimot rørleggeren hatt en god historie å fortelle, for eksempel om hvordan han samarbeider tett med en snekker, eller at deler av løsningen til rørleggeren var fri programvare eller åpne standarder, ville det være mer naturlig å invitere rørleggeren til å snakke. Når ikke det er tilfelle har jeg vondt for å se hva en rørlegger gjør på en snekkerkonferanse.

Er det bare jeg som finner rørleggernes ønske om å delta på snekkerkonferansen merkelig?

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt