Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Photomerge med Photoshop

03.09.08

Alle som har forsøkt å lime sammen to bilder sammen digitalt, vet at dette er en tilnærmet umulig oppgave. Derfor har de fantastisk dyktige menneskene i Adobe velsignet oss med en funksjon kalt Photomerge.

Med Photomerge velger du de bildene du vil lime sammen, trykker OK, og vips sitter du med et perfekt sammensatt bilde, hvor Photoshop har justert hver enkelt bilde så de passer sammen, både hva gjelder proporsjoner, farger og perspektiv.

Jeg har brukt Photomerge en del, men ikke gjort mye ut av det før jeg ble mer bevisst på denne funksjonen når jeg tar bilder. Når man står med et flott panoramamotiv er det fullt mulig å dele opp dette i mindre deler når man fotograferer, for så å overlate jobben til Photoshop når man kommer hjem.

Enkelte ganger hender det at Photomerge ikke klarer å stokke bildene korrekt. Dette skjer gjerne hvis du forsøker å sette sammen mange bilder på én gang. Da kan du sette sammen noen få bilder om gangen, for så å sette sammen alle til slutt.

Jobber man med mange RAW-filer samtidig krever Photomerge fort litt prosessorkraft og minne, men det bør ikke skremme noen fra å bruke denne funksjonen. Nylig jobbet jeg med et bilde på ca 4,5 GB, hvor minneforbruket lå på snaut 3 GB og prosessoren koste seg rundt 25 %.

Når du fotograferer

Mitt beste tips når du fotograferer, er å planlegge hvordan du ønsker det endelige resultatet. Se for deg en ramme, og sørg for at du følger denne rammen når du fotograferer. Hvis ikke ender du opp med å måtte klippe vekk mye tomrom når bildet blir limt sammen.

Resultatet blir fantastiske bilder som for eksempel Nansens Rike.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt