Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Photomerge med Photoshop

03.09.08

Alle som har forsøkt å lime sammen to bilder sammen digitalt, vet at dette er en tilnærmet umulig oppgave. Derfor har de fantastisk dyktige menneskene i Adobe velsignet oss med en funksjon kalt Photomerge.

Med Photomerge velger du de bildene du vil lime sammen, trykker OK, og vips sitter du med et perfekt sammensatt bilde, hvor Photoshop har justert hver enkelt bilde så de passer sammen, både hva gjelder proporsjoner, farger og perspektiv.

Jeg har brukt Photomerge en del, men ikke gjort mye ut av det før jeg ble mer bevisst på denne funksjonen når jeg tar bilder. Når man står med et flott panoramamotiv er det fullt mulig å dele opp dette i mindre deler når man fotograferer, for så å overlate jobben til Photoshop når man kommer hjem.

Enkelte ganger hender det at Photomerge ikke klarer å stokke bildene korrekt. Dette skjer gjerne hvis du forsøker å sette sammen mange bilder på én gang. Da kan du sette sammen noen få bilder om gangen, for så å sette sammen alle til slutt.

Jobber man med mange RAW-filer samtidig krever Photomerge fort litt prosessorkraft og minne, men det bør ikke skremme noen fra å bruke denne funksjonen. Nylig jobbet jeg med et bilde på ca 4,5 GB, hvor minneforbruket lå på snaut 3 GB og prosessoren koste seg rundt 25 %.

Når du fotograferer

Mitt beste tips når du fotograferer, er å planlegge hvordan du ønsker det endelige resultatet. Se for deg en ramme, og sørg for at du følger denne rammen når du fotograferer. Hvis ikke ender du opp med å måtte klippe vekk mye tomrom når bildet blir limt sammen.

Resultatet blir fantastiske bilder som for eksempel Nansens Rike.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Foto Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler