Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Typisk norsk

05.09.08

Janteloven

I dag hadde jeg en samtale om hvorfor få suksesser har sprunget ut av Norge. Hvis jeg spør deg hvilke suksesser som har blitt funnet opp av en nordmann, vil du sannsynligvis svare ostehøvel og binders.

En ostehøvel og en binders. Fantastisk.

I et historisk perspektiv er det sannsynligvis en sammensatt problemstilling om hvorfor nordmenn ikke står bak mange suksesser, men i dagens informasjonsteknologiske samfunn er det strengt tatt lite som skiller nordmenn fra andre nasjonaliteter.

Annet enn Janteloven, da. Og det er den som ødelegger.

Min påstand er at Janteloven er en av de medvirkende årsakene til at nordmenn ikke klarer å lage en suksess. Kanskje er Janteloven til og med hovedårsaken. La meg forklare forskjellen på en nordmann og en amerikaner, for å ta et eksempel.

Hvis en amerikaner lager noe han eller hun synes er bra, står amerikaneren frem og sier «Dette har jeg laget, og jeg er stolt av det». Responsen fra andre amerikanere vil typisk være «Så bra, dette bør du utvikle til noe stort». Amerikanerne støtter hverandre.

Hvis en nordmann derimot lager noe han eller hun synes er bra, står nordmannen sjelden like selvsikkert frem som amerikaneren. Enten reflekterer nordmannen ikke over at det man lager egentlig er bra, eller så har nordmannen tilstrekkelig erfaringer med andre nordmenn som raskt pisker en over nesen, dersom den stikker en centimeter lenger frem enn alle andres, for, som det står i Jantelovens syvende paragraf, «Du skal ikke tro at du duger til noe».

Så kommer alle unnskyldningene og forklaringene. «Amerikanerne er så falske, det ligger i tykke lag utenpå dem.» «Amerikanerne er så selvgode at det er kvalmt.» «Hvorfor skal vi bli som amerikanerne?»

Jeg sier ikke at vi skal bli som amerikanerne. Absolutt ikke. Derimot er det lov å lære av de som er bedre enn oss. Og hva gjelder selvsikkerhet, troen på egne løsninger og støtte fra egne, er amerikanerne lysår foran nordmenn.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt