Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Typisk norsk

05.09.08

Janteloven

I dag hadde jeg en samtale om hvorfor få suksesser har sprunget ut av Norge. Hvis jeg spør deg hvilke suksesser som har blitt funnet opp av en nordmann, vil du sannsynligvis svare ostehøvel og binders.

En ostehøvel og en binders. Fantastisk.

I et historisk perspektiv er det sannsynligvis en sammensatt problemstilling om hvorfor nordmenn ikke står bak mange suksesser, men i dagens informasjonsteknologiske samfunn er det strengt tatt lite som skiller nordmenn fra andre nasjonaliteter.

Annet enn Janteloven, da. Og det er den som ødelegger.

Min påstand er at Janteloven er en av de medvirkende årsakene til at nordmenn ikke klarer å lage en suksess. Kanskje er Janteloven til og med hovedårsaken. La meg forklare forskjellen på en nordmann og en amerikaner, for å ta et eksempel.

Hvis en amerikaner lager noe han eller hun synes er bra, står amerikaneren frem og sier «Dette har jeg laget, og jeg er stolt av det». Responsen fra andre amerikanere vil typisk være «Så bra, dette bør du utvikle til noe stort». Amerikanerne støtter hverandre.

Hvis en nordmann derimot lager noe han eller hun synes er bra, står nordmannen sjelden like selvsikkert frem som amerikaneren. Enten reflekterer nordmannen ikke over at det man lager egentlig er bra, eller så har nordmannen tilstrekkelig erfaringer med andre nordmenn som raskt pisker en over nesen, dersom den stikker en centimeter lenger frem enn alle andres, for, som det står i Jantelovens syvende paragraf, «Du skal ikke tro at du duger til noe».

Så kommer alle unnskyldningene og forklaringene. «Amerikanerne er så falske, det ligger i tykke lag utenpå dem.» «Amerikanerne er så selvgode at det er kvalmt.» «Hvorfor skal vi bli som amerikanerne?»

Jeg sier ikke at vi skal bli som amerikanerne. Absolutt ikke. Derimot er det lov å lære av de som er bedre enn oss. Og hva gjelder selvsikkerhet, troen på egne løsninger og støtte fra egne, er amerikanerne lysår foran nordmenn.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler