Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Skarpere bilder

09.09.08

Du som har et digitalt speilreflekskamera skyter selvsagt bildene dine i råformat, såkalt RAW. Noe annet vil være sammenlignbart med å kjøre Ferrari på første gir. Ved å skyte bildene dine som RAW får du tilgang til nøyaktig de data billedbrikken i kameraet ditt ser når du trykker på utløseren. Ved å skyte bildene dine som for eksempel JPEG, foretar kameraet en lang rekke modifikasjoner på bildet, før det lagres. En av disse modifikasjonene er blant annet oppskarping, hvilket nærmest eliminerer muligheten for å justere dette manuelt i etterkant.

Når man skyter RAW er man derfor helt avhengig av å vite hvordan man gjør bildene skarpere med et billedbehandlingsprogram. I denne artikkelen viser jeg deg min foretrukne prosess for skarpere bilder. Artikkelen baserer seg på bruk av Adobe Photoshop, men tilsvarende funksjonalitet kan sikkert benyttes i andre billedprogrammer, dersom den eksisterer.

Start med å lage et nytt lag som en kopi av bildet du arbeider med ved å høyreklikke på laget og velge «Duplicate Layer…. Kopien kaller du hva du vil, jeg pleier å kalle det «Sharpening Layer».

Lag i Photoshop

Velg deretter «Filter –> Other –> High Pass…». I dialogboksen som dukker opp skal du angi en verdi i piksler. Denne verdien varierer fra bilde til bilde, men overstiger svært sjelden 4. Selv benytter jeg som regel en verdi mellom 1 og 2. En grei tommelfingerregel er at du knapt skal kunne se motivet i bildet når du påfører denne effekten. Trykk OK og du vil se bildet se fullstendig annerledes ut.

High Pass

Klikk deretter på laget kalt «Sharpening Layer». Rett over ser du en nedtrekksmeny hvor det står «Normal». Denne nedtrekksmenyen endrer den såkalte «Blend Mode». Denne endrer du til et av følgende:

  • Soft Light
  • Hard Light
  • Linear Light

Hvilket av disse alternativene du skal velge, avhenger av bildet og hva du selv foretrekker. «Soft Light» gir det mildeste uttrykket, mens «Linear Light» en hardere effekt. Midt mellom ligger «Hard Light» som er en fin mellomting. Du kan også forsøke deg med et av de andre alternativene, dersom du foretrekker det. Trykk deretter OK når du er fornøyd med resultatet.

Blend Mode

For å se forskjellen før og etter, trykker du på øyet til venstre for «Sharpening Layer», for å vise eller skjule laget. Her ser du et eksempel på forskjellen før og etter oppskarping. Før musepekeren over bildet under for å se den skarpe versjonen.

Dette er altså min måte å skarpe opp bilder på. Metoden er en av to anbefalte metoder blant fotografer. Selv foretrekker jeg denne, nettopp fordi det er så enkelt å endre «Blend Mode» for å gjøre endringer i skarpheten, i tillegg til at du ikke gjør endringene direkte i bildet, men i et eget lag oppå originalen. I tillegg er det en bonus, nemlig at endringer du gjør i originallaget reflekteres i skarphetslaget, slik at du slipper å gjenta denne prosessen dersom du gjør endringer i originalen.

Til slutt bør du være klar over at dette ikke er en prosess som hjelper deg med å få skarpere bilder, dersom bildet i utgangspunktet er ute av fokus. Det finnes dessverre ingen verktøy som kan korrigere bilder ute av fokus. Eventuelle forsøk med for eksempel prosessen beskrevet i denne artikkelen, blir i beste fall kun pussing på gammel rust.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Foto Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler