Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Digital heksebrenning

10.09.08

Denne uken hadde jeg et møte med en hyggelig mann på kontoret. Han fant veien hit via en link til Google Maps fra min arbeidsgivers nettsted. Imidlertid er det slik at lenker til Google Maps ødelegger valideringen av nettsidene, så lenken er pakket inn i en TinyURL.

Når mannen jeg hadde møte med trykket på denne lenken, dukket antivirusprogrammet hans opp og fortalte ham at dette kunne være potensielt farlig, at lenken førte ham ut i elendighet og evig viruspinsel.

På Windows fungerer det nemlig slik om dagen, at også nettsteder kan infisere ulykksalige Windows-maskiner med virus eller annen styggedom. Ja, selv Microsoft sprer virus fra sitt nettsted, fikk vi vite her om dagen.

Nå er det ikke slik at vi sprer virus via min arbeidsgivers nettsted, men TinyURL-adressen kan potensielt sett sende brukeren til et ukjent nettsted som altså kan føre maskinen din ut i den evige avgrunn.

Så kommer poenget, nemlig at vi har et antivirusprogram som jakter på ondsinnet kode som man i gamle dager jaktet hekser. Hekser så man over alt, og de måtte selvfølgelig brennes, hvilket gir meg sterke assosiasjoner til Monty Pythons legendariske heksesketsj:

Først har man altså skapt et problem, som datavirus umiskjennelig er, deretter løser man problemet ved å lage overivrige digitale heksebrennere som roper både ulv og heks i samme setning. Jeg har tidligere omtalt hvordan antivirusprogrammer blir din fiende. Resultatet er usikkerhet og frustrasjon.

Er det rart folk blir forbanna?

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler