Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Canon EOS 5D Mark II

24.09.08

Canon EOS 5D Mark II

De som følger med på utviklingen innen digital fotografering, vil sannsynligvis holde med meg i at tiden for lengst har løpt fra Canons legendariske EOS 5D, som har vært Canons inngangsmodell for de som ønsket et digitalkamera med fullformatbrikke. Det har derfor vært knyttet usannsynlig stor spenning til oppfølgeren, hvor det i løpet av de siste to årene har blitt produsert rykter på løpende bånd. Ryktene har omhandlet alt fra funksjonalitet til modellnavn.

17. september lanserte Canon oppfølgeren 5D Mark II. Jeg tror ikke jeg tar munnen full når jeg hevder at 5D Mark II leverer mer enn forventet. Her er noen nøkkelspesifikasjoner:

 • 21,1 megapiksler
 • Støtter UDMA-kompatible CF-kort
 • Tar video i full HD, 1920 x 1200 1080 i 1080p
 • ISO fra 50 til svimlende 25 600
 • Værtetting

Selvfølgelig vil det alltid være noen punkter å sette fingeren på. Av det som overrasker meg negativt, er at 5D Mark II «bare» tar 3,9 bilder i sekundet i serie på 14 med RAW mot UDMA, i tillegg til at det kun er 9 autofokuspunkter og 6 hjelpepunkter. For mitt vedkommende har dette aldri bydd på utfordringer, men jeg hadde kanskje forventet mer.

Omtalen i pressen og på nettet har naturlig nok ikke latt vente på seg. Gutta i NRKbeta omtaler eksempelvis 5D Mark II som «et av planetens mest avanserte kamera» og den anerkjente Newsweek-fotografen Vincent Laforet har uttalt «The 5D MKII camera produces the best stills in low light that I’ve ever seen», «This camera is so easy to use» og «This camera will sell for approx. $2,700 – and perform better than many $100K plus video cameras out there».

Vincent Laforet har testet ut 5D Mark II. Ikke på tradisjonelt vis, selvsagt, men ved å leie inn helikopter, et par modeller, biler og stylister. Skal det være så skal det være. Resultatet er en fantastisk film, filmet utelukkende med 5D Mark II.

Selv er jeg rimelig sikker på at jeg kommer til å bytte ut mitt to år gamle Canon EOS 30D med 5D Mark II, blant annet på grunn av høyere oppløsning, videofunksjonen og værtettingen.

Veiledende pris i Norge er 23 995,- kroner, men det finnes norske forhandlere som i skrivende stund selger den til 19 439,- kroner.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt