Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Farvel, Standard Norge

29.09.08

I forbindelse med ISO-sertifiseringen av OOXML meldte jeg meg inn i Standard Norge komité 185, heretter kalt SN/K185. I denne prosessen haglet beskyldningene fra begge sider om at nye komitémedlemmer kun meldte seg inn nettopp i forbindelse med OOXML. Selv ble jeg beskyldt for ikke å være interessert i standardiseringsarbeide, kun i å «ta» Microsoft. Det sier seg selv at det selvfølgelig er sludder. At jeg derimot har meldt meg inn i forbindelse med OOXML-prosessen har jeg aldri lagt skjul på.

Derfor kan det synes som om kritikerne nå får rett, når NUUG, som jeg representerer, nå har meldt seg ut av Standard Norge komité 185. Imidlertid er begrunnelsen for utmeldelsen helt legitim.

Personlig beror oppsigelsen på hvordan Standard Norge har gjennomført prosessen rundt en ISO-sertifisering av OOXML. Prosessen har til dels vært skandaløs, særdeles uprofesjonell og uten standardisert metodikk for kvalitetssikring. Som mange andre, spør også jeg meg hva man skal med en fagkomité når komiteens anbefalinger blir fullstendig tilsidesatt av Standard Norges egne ansatte, som i samme åndedrag medgir at de ikke er faglig kvalifisert til å vurdere saken.

Jeg har altså ingen problemer med å ikke vinne frem i de saker jeg arbeider med, så lenge prosessen er ryddig. Denne prosessen har vært alt annet, og det ønsker jeg ikke å assosieres med.

Slik Standard Norge har gjennomført denne prosessen, har organisasjonen mistet sin troverdighet innen IT. Standard Norge har satt sine egne kommersielle interesser foran det som er samfunnstjenlig, teknologisk og faglig tilrådelig. Ved å delta i et videre arbeide innenfor Standard Norge vil dette også svekke min personlige troverdighet og integritet. Dette velger jeg å ikke være en del av og har oppfordret NUUG til å gå ut av Standard Norge.

Det er ikke slik at det dermed er farvel til standardiseringsarbeid. NUUG har en egen standardkomité, hvor jeg er medlem, og komiteen vil heller stille til disposisjon vår kompetanse til organisasjoner som arbeider for faglig integritet og samfunnstjenlige IT-løsninger.

Jeg er heller ikke alene om å melde meg ut av komiteen. Det ble samtidig levert kollektiv utmeldelse fra en lang rekke aktører og personer, og det er særdeles synd at Standard Norge kommet i unåde hos selskaper som Nokia, Google, Opera, IBM og Sun, for å nevne noen.

Det er beklagelig å melde, men Standard Norge har ikke lenger troverdighet i IT-bransjen, annet enn hos de som arbeidet for ISO-sertifisering av OOXML, hvilket kun begrenser seg til selskaper kjøpt og betalt av OOXMLs opphav.

Fullverdig pressemelding er i dag blant annet publisert hos Digi.no.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Standarder

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler