Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Farvel, Standard Norge

29.09.08

I forbindelse med ISO-sertifiseringen av OOXML meldte jeg meg inn i Standard Norge komité 185, heretter kalt SN/K185. I denne prosessen haglet beskyldningene fra begge sider om at nye komitémedlemmer kun meldte seg inn nettopp i forbindelse med OOXML. Selv ble jeg beskyldt for ikke å være interessert i standardiseringsarbeide, kun i å «ta» Microsoft. Det sier seg selv at det selvfølgelig er sludder. At jeg derimot har meldt meg inn i forbindelse med OOXML-prosessen har jeg aldri lagt skjul på.

Derfor kan det synes som om kritikerne nå får rett, når NUUG, som jeg representerer, nå har meldt seg ut av Standard Norge komité 185. Imidlertid er begrunnelsen for utmeldelsen helt legitim.

Personlig beror oppsigelsen på hvordan Standard Norge har gjennomført prosessen rundt en ISO-sertifisering av OOXML. Prosessen har til dels vært skandaløs, særdeles uprofesjonell og uten standardisert metodikk for kvalitetssikring. Som mange andre, spør også jeg meg hva man skal med en fagkomité når komiteens anbefalinger blir fullstendig tilsidesatt av Standard Norges egne ansatte, som i samme åndedrag medgir at de ikke er faglig kvalifisert til å vurdere saken.

Jeg har altså ingen problemer med å ikke vinne frem i de saker jeg arbeider med, så lenge prosessen er ryddig. Denne prosessen har vært alt annet, og det ønsker jeg ikke å assosieres med.

Slik Standard Norge har gjennomført denne prosessen, har organisasjonen mistet sin troverdighet innen IT. Standard Norge har satt sine egne kommersielle interesser foran det som er samfunnstjenlig, teknologisk og faglig tilrådelig. Ved å delta i et videre arbeide innenfor Standard Norge vil dette også svekke min personlige troverdighet og integritet. Dette velger jeg å ikke være en del av og har oppfordret NUUG til å gå ut av Standard Norge.

Det er ikke slik at det dermed er farvel til standardiseringsarbeid. NUUG har en egen standardkomité, hvor jeg er medlem, og komiteen vil heller stille til disposisjon vår kompetanse til organisasjoner som arbeider for faglig integritet og samfunnstjenlige IT-løsninger.

Jeg er heller ikke alene om å melde meg ut av komiteen. Det ble samtidig levert kollektiv utmeldelse fra en lang rekke aktører og personer, og det er særdeles synd at Standard Norge kommet i unåde hos selskaper som Nokia, Google, Opera, IBM og Sun, for å nevne noen.

Det er beklagelig å melde, men Standard Norge har ikke lenger troverdighet i IT-bransjen, annet enn hos de som arbeidet for ISO-sertifisering av OOXML, hvilket kun begrenser seg til selskaper kjøpt og betalt av OOXMLs opphav.

Fullverdig pressemelding er i dag blant annet publisert hos Digi.no.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt