Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Trillemarka

13.10.08

Trillemarka

Trillemarka er et stort barskogområde som ligger mellom Numedal i vest og Sigdal i øst, i Buskerud fylke. Den 8. januar i år besluttet Regjeringen å verne 147 kvadratkilometer av Trillemarka som et naturreservat. Bakgrunnen er at det i Trillemarka er registrert hele 129 rødlistearter. For mer informasjon om Trillemarka, besøk trillemarka.no.

Trillemarka er et fantastisk område for den som liker å ferdes i skogsterreng. Det er naturlig nok dårlig med stier og veier inne i selve marka, men for den som ikke er redd for å gå i terrenget, er Trillemarka et utrolig vakkert område med luftig snaufjell, kronglete furuskog, granskog, myrterreng og mange små vann med fisk. Området bærer preg av å ha vært brukt, med spor etter skogsdrift, firhjulinger og tilhørende søppel, men det vil forhåpentligvis bedre seg med tiden. Det mest forstyrrende er allikevel en stor kraftledning som deler Trillemarka i to.

Ønsker du et alternativ til det tradisjonelle høyfjellet og hytte-til-hytte, kan jeg varmt anbefale deg å pakke sekken med telt og fiskestang, for en tur gjennom Trillemarka.

Å komme seg til og fra Trillemarka kan være en krevende øvelse, selv med egen bil. Spesielt hvis man ønsker å starte turen et sted og avslutte et annet. Dette fordi Trillemarka ikke grenser direkte mot et dalføre, men befinner seg noen kilometer tilbaketrukket fra både Numedal og Sigdal. En rundtur vil derfor være det beste, selv om Trillemarka har en utforming som ikke til nødvendigvis gjør det enkelt. Tur-retur kan derfor være et like godt alternativ.

Det går flere skogsbilveier inn mot Trillemarka. Mange av disse er imidlertid låst med bom, mens andre krever bompenger. Et godt utgangspunkt er å ta av fra Numedal, opp Vergjedalen nord for Veggli, inn til hytteområdet ved Kulpeset. Her må du ut med bompenger to steder.

Selv har jeg kun tatt turen til Vardefjell, som ligger midt i Trillemarka. Herfra har man en fantastisk utsikt 360° og ser både Jonsknuten ved Kongsberg, Gaustatoppen, Hardangervidda og Norefjell. På en vindstille dag kan man bli sittende i flere timer på toppen og bare nyte utsikten. Husk kikkert.

Utsikt fra Vardefjell

Til sommeren har vi en plan om å bli kjørt inn til nordenden av reservatet på Numedal-siden, og starte på omtrent 750 meter over havet. Herfra tar vi turen sørover gjennom de mest urørte delene av Trillemarka, helt til vi kommer ut på veien mellom Rollag og Sigdal, for å bli plukket opp. Jeg ser for meg 4-5 dager minimum for en slik tur, gjerne mer for å nyte naturen skikkelig.

Har du ikke muligheten for å bli sluppet av og plukket opp, kan du ta toget til Kongsberg. Herfra hopper du på bussen mot Rødberg og hopper av i Veggli. Her prajer du en drosje som kjører deg opp i marka. Fotturen kan du avslutte for eksempel i Rollag sentrum, hvor du hopper på bussen til Kongsberg og derfra videre med tog. Ikke den enkleste løsningen, men den fungerer.

Kart

For å få full oversikt over hele Trillemarka trenger du tre av kartene i M711-serien i målestokk 1:50 000; «Nore», «Sigdal» og «Flesberg». Hvis du følger mitt tips om hvordan du lager ditt eget turkart, får du et glimrende tilpasset kart over området, hvor det er enkelt å tegne på naturreservatets grenser.

Du kan også laste ned kommunenes plankart over Trillemarka, men det er ikke like godt egnet for turbruk.

Du kan trykke på alle bildene for en større versjon. Jeg har også lagt ut noen bilder fra turen i Trillemarka.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

 • Google Wifi lanseres i Norge i dag - Tek.no

  Mesh-nettverk har vært i vinden det siste året, men spesielt én aktør har glimret med sitt fravær i Norge så langt, nemlig Google. 

  Det blir det en endring på nå. Google melder at mesh-systemet Google Wifi er tilgjengelig i butikker fra og med i dag. 

 • The Beginner's Guide to IFTTT

  In our new series Getting It, we’ll give you all you need to know to get started with and excel at a wide range of technology, both on and offline. Here, we’re arming you with everything you need to know to master the world of IFTTT.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt