Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Trillemarka

13.10.08

Trillemarka

Trillemarka er et stort barskogområde som ligger mellom Numedal i vest og Sigdal i øst, i Buskerud fylke. Den 8. januar i år besluttet Regjeringen å verne 147 kvadratkilometer av Trillemarka som et naturreservat. Bakgrunnen er at det i Trillemarka er registrert hele 129 rødlistearter. For mer informasjon om Trillemarka, besøk trillemarka.no.

Trillemarka er et fantastisk område for den som liker å ferdes i skogsterreng. Det er naturlig nok dårlig med stier og veier inne i selve marka, men for den som ikke er redd for å gå i terrenget, er Trillemarka et utrolig vakkert område med luftig snaufjell, kronglete furuskog, granskog, myrterreng og mange små vann med fisk. Området bærer preg av å ha vært brukt, med spor etter skogsdrift, firhjulinger og tilhørende søppel, men det vil forhåpentligvis bedre seg med tiden. Det mest forstyrrende er allikevel en stor kraftledning som deler Trillemarka i to.

Ønsker du et alternativ til det tradisjonelle høyfjellet og hytte-til-hytte, kan jeg varmt anbefale deg å pakke sekken med telt og fiskestang, for en tur gjennom Trillemarka.

Å komme seg til og fra Trillemarka kan være en krevende øvelse, selv med egen bil. Spesielt hvis man ønsker å starte turen et sted og avslutte et annet. Dette fordi Trillemarka ikke grenser direkte mot et dalføre, men befinner seg noen kilometer tilbaketrukket fra både Numedal og Sigdal. En rundtur vil derfor være det beste, selv om Trillemarka har en utforming som ikke til nødvendigvis gjør det enkelt. Tur-retur kan derfor være et like godt alternativ.

Det går flere skogsbilveier inn mot Trillemarka. Mange av disse er imidlertid låst med bom, mens andre krever bompenger. Et godt utgangspunkt er å ta av fra Numedal, opp Vergjedalen nord for Veggli, inn til hytteområdet ved Kulpeset. Her må du ut med bompenger to steder.

Selv har jeg kun tatt turen til Vardefjell, som ligger midt i Trillemarka. Herfra har man en fantastisk utsikt 360° og ser både Jonsknuten ved Kongsberg, Gaustatoppen, Hardangervidda og Norefjell. På en vindstille dag kan man bli sittende i flere timer på toppen og bare nyte utsikten. Husk kikkert.

Utsikt fra Vardefjell

Til sommeren har vi en plan om å bli kjørt inn til nordenden av reservatet på Numedal-siden, og starte på omtrent 750 meter over havet. Herfra tar vi turen sørover gjennom de mest urørte delene av Trillemarka, helt til vi kommer ut på veien mellom Rollag og Sigdal, for å bli plukket opp. Jeg ser for meg 4-5 dager minimum for en slik tur, gjerne mer for å nyte naturen skikkelig.

Har du ikke muligheten for å bli sluppet av og plukket opp, kan du ta toget til Kongsberg. Herfra hopper du på bussen mot Rødberg og hopper av i Veggli. Her prajer du en drosje som kjører deg opp i marka. Fotturen kan du avslutte for eksempel i Rollag sentrum, hvor du hopper på bussen til Kongsberg og derfra videre med tog. Ikke den enkleste løsningen, men den fungerer.

Kart

For å få full oversikt over hele Trillemarka trenger du tre av kartene i M711-serien i målestokk 1:50 000; «Nore», «Sigdal» og «Flesberg». Hvis du følger mitt tips om hvordan du lager ditt eget turkart, får du et glimrende tilpasset kart over området, hvor det er enkelt å tegne på naturreservatets grenser.

Du kan også laste ned kommunenes plankart over Trillemarka, men det er ikke like godt egnet for turbruk.

Du kan trykke på alle bildene for en større versjon. Jeg har også lagt ut noen bilder fra turen i Trillemarka.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt