Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hvordan miste kunder, del 2

10.11.08

For en tid tilbake skrev jeg artikkelen Hvordan miste kunder. Jeg burde forstått at det ville bli flere artikler i denne serien, og skrevet del en. Uansett, her er en litt spesiell opplevelse.

Denne helgen skulle jeg klippe håret og kjøpe bukse, normalt to helt ukompliserte og enkle oppgaver. Imidlertid tok hårklippen litt lenger tid enn normalt, og jeg kom inn døra i klesbutikken kun fem minutter før stengetid. Heldigvis er jeg hannkjønn, hvilket tilsier at fem minutter er mer enn tilstrekkelig for å kjøpe en bukse. Spesielt når den i tillegg var holdt av i mitt navn.

Som de aller fleste mennesker som handler klær, er prøving av bukser også for meg obligatorisk før man kjøper. Jenta på rundt 20 år ga meg buksa, hvorpå jeg sa takk og sa at jeg skulle ta meg en kjapp tur i prøverommet. Overraskelse nummer én kommer da hun kjapt repliserer at jeg ikke kan prøve den, de skal nemlig stenge butikken. «Ja, jøss, jeg forstår det, men det tar kun halvannet minutt», svarte jeg. Overraskelse nummer to kommer da jenta svarer at de har stengt prøverommet. Jeg snur meg i retning prøverommet og ser to stativer med klær dyttet foran inngangen til prøverommene. Fiffig, veldig fiffig. Og veldig modent. Klokken er da nøyaktig 17:57, tre minutter før butikken stenger.

Lett paff, men allikevel ikke ute av fatning, gir jeg jenta klar melding om at det da kan være det samme. Jeg ber samtidig om jentas navn, navnet på butikksjefen og telefonnummeret til butikken. Hvorfor jeg ber om disse tre tingene vet jeg ikke, for det betyr at jeg må bruke tid på å forklare noe som er banalt enkelt for de aller fleste oppegående mennesker. Det blir nok til at jeg lar være, og heller velger en annen butikk i framtiden.

Det er ingen moral i denne historien, kun en frustrasjon som renner ut i et poeng om at man som butikkansatt ikke slutter på jobb klokken 18:00 dersom butikken stenger da. Når klokken blir 18:00 senker man gitteret foran inngangen halvveis ned, slik at man både signaliserer at man skal stenge og kan slippe ut kunder som allerede er i butikken. Kunder som er i butikken skal få gjøre seg ferdige, også heseblesende 31-åringer som kommer fem minutter før stengetid, for også de betaler lønnen til de ansatte. Kronekursen blir ikke lavere etter hvert som man nærmer seg stengetid. Når siste kunde er ute av butikken, senker man gitteret helt ned, avstemmer bankterminalen, gjør opp kassen, rydder og låser butikken. Slik driver man butikk.

Om denne prosessen tar en halvtime eller time, er uinteressant. For en kunde er det få ting som gjør at man føler seg mer uønsket enn butikkansatte som ikke kan vente med å få hevet deg ut før stengetid.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt