Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Teknologi og løsninger

08.12.08

Jeg pleier å si at jeg hater teknologi, men elsker løsninger. I det ligger at teknologi må til for å lage løsninger. Jeg elsker altså produktet, men hater teknologien bak det. Selv om teknologi isolert sett kan være både spennende og morsomt, er det ikke teknologien vi skal vise fram med løsningene vil lager. Å eksponere folk for teknologien bak et produkt mener jeg altså er fullstendig uinteressant. Det kan til og med ødelegge et ellers godt produkt.

La meg illustrere med et eksempel.

Rot i TV-stua

Dette bildet er heldigvis ikke fra min TV-stue. Jeg har skamløst lånt bildet av en stakkar på internett, hvis identitet skal forbli anonym. Bildet illustrerer imidlertid mitt poeng svært godt.

La meg ta et eksempel.

Si at du henger den nye flatskjermen din på veggen. Hensikten er å se på TV, vise bilder, eller liknende. Til denne skjermen kobler du en lang rekke ledninger, altså teknologi, for å løse ditt ønske om å se TV eller vise bilder. Spørsmålet er hva du skal gjøre med ledningene. Fra baksiden av min TV er det tilkoblet seks ledninger hvis formål er å oppfylle mine ønsker.

Å skjule disse ledningene er for meg vel så viktig som å henge TV-en på veggen. Jeg er ikke interessert i å se teknologien som er i bruk. Jeg vil se TV eller bilder. Man får mer eller mindre pene kanaler som skjuler kablene, men fortsatt er ikke kabelkanalen det jeg ønsker å se, heller. Derfor plasserte jeg TV-en på benken, slik at ledningene ikke blir synlige overhodet.

Dette er altså et banalt eksempel på hvordan teknologi ofte kan ødelegge en god løsning. TV-en er det ypperste du kan skaffe, du har masse fancy utstyr du kan koble til, men alt sammen blir forgjeves hvis teknologien er synlig. For en sluttbruker bør ikke teknologi være synlig, for sluttbrukeren driter i den.

Eksempelet med TV og ledninger er akkurat det; et eksempel. Det kan lett overføres til alle andre deler av vår hverdag, enten det gjelder bilen, telefonen, datamaskinen, programvare, hvitevarer eller liknende. Dersom du befinner deg i produsent- eller leverandørleddet til noen av disse, kan du jo ta det i betraktning for fremtidige løsninger og produkter.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler