Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Liggeunderlag

10.12.08

For litt siden ramlet det inn en e-post med spørsmål om hvilket liggeunderlag jeg benytter på tur. Siden svaret kan være av interesse, deler jeg det like gjerne med flere.

Generelt

Normalt liker jeg å jakte gram for å gjøre sekken så lett som mulig. Imidlertid er det noen få steder hvor vekt ikke kuttes. Liggeunderlaget er et av dem. Når jeg sover skal jeg ha det godt. Svigermor har alltid sagt at man skal legge gode penger i madrasser og sko, for man befinner seg som regel i en av delene.

Sommeren

Ajungilak Lux Mat

Om sommeren benytter jeg et selvoppblåsende liggeunderlag, Ajungilak Lux Mat. Som navnet antyder er størrelse og komfort vektlagt, med et mål på 198 x 66 x 5 centimeter og en vekt på 1,5 kilo inkludert reparasjonssaker.

For mine 193 centimeter er denne størrelsen helt fantastisk. At det er selvoppblåsende er en sannhet med visse modifikasjoner. Ruller man det ut, åpner ventilene og lar det ligge et kvarter, vil det nesten ha kommet nok luft til at man bare kan stenge ventilene og si seg fornøyd. Selv pleier jeg å blåse inn litt ekstra for å få det såpass hardt at jeg ikke kjenner bakken under.

I den ene enden er Ajungilak Lux Mat litt tykkere, som en pute. Denne fungerer også som en slags pumpe, hvor man kan tråkke på den for å få underlaget til å trekke inn mer luft raskere. Det fungerer sånn passe.

I den andre enden sitter to borrelåsstropper fastmontert, som benyttes til å holde underlaget sammenrullet under transport.

Vinteren

Ajungilak Bamse Extreme

Om vinteren benytter jeg et Ajungilak Bamse Extreme. Det er blant de tykkere skumplastunderlagene som isolerer godt og har god friksjon mot underlaget. Disse er gode, gjennomtestede og har vært på markedet i mange år. Jeg tror jeg har hatt mine i snart 20 år. Jeg har nemlig to for økt komfort og isolasjon. Ajungilak Bamse Extreme har en dimensjon på 183 x 60 x 1,4 centimeter og vekt på 630 gram.

Årsaken til at jeg ikke benytter det oppblåsbare underlaget om vinteren, er at luften i underlaget lager en kuldebro hvor kulden kommer inn fra bakken og sidene og kjøler ned fra undersiden. Det blir rett og slett en ubehagelig kald opplevelse. Derfor er det helt nødvendig med et underlag av skumplast for å holde på varmen om vinteren.

Konklusjon

Hvis du ikke skjemmes av litt ekstra vekt for maksimal komfort, er både Ajungilak Lux Mat og Ajungilak Bamse Extreme to underlag jeg mer enn gjerne anbefaler. Litt ekstra vekt, men da er det i hvert fall ikke underlaget som ødelegger en god natts søvn.

Martin anbefaler Ajungilak Lux Mat og Ajungilak Bamse

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter På farten Tester

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler