Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Dagens outfit

07.01.09

Med fare for å tirre på meg deler av den norske bloggosfæren, har jeg gjort meg opp noen tanker om fenomenet «dagens outfit». I min søken etter leseverdige blogger i oversikten over Norges 100 mest populære blogger, er det et par inntrykk jeg sitter igjen med. Et av disse er altså «dagens outfit», eller nødvendigheten av å fortelle andre hva man har på seg av klær, smykker, sko, sminke, eller liknende.

Umiddelbart tenker du sikkert at jeg er en skikkelig nerd
, med mokasiner, hvite tennissokker med forskjellige striper, sorte, steinvaskede jeans som er alt for korte og trukket ditto høyt opp, sort T-skjorte med vid hals som er vasket alt for mange ganger, med motiv av noe nerdete, samt en flanellskjorte fra tidlig 90-tall.

I så fall må jeg skuffe deg.

Jeg har et bevisst forhold til det meste jeg omgir meg med, også klær, sko og kosmetikk. Jepp, jeg har kosmetikkprodukter for menn i skapet, og da snakker jeg ikke bare om deodorant. Mesteparten av klærne er også merkeklær, men jeg er mindre opptatt av hvilket merke, kun at kvaliteten er god. Du visste kanskje ikke at miljøvernorganisasjoner anbefaler kjøp av merkevarer, angivelig fordi de varer lenger? Det gir i hvert fall oss alle en fin unnskyldning til å kjøpe merkevarer.

Det jeg imidlertid har litt problemer med å forstå, er trangen til å vite hva andre mennesker har på seg til enhver tid. Jeg har ofte tanker om andres bekledning, og tenker at det kan være fint, men spranget herfra til det å spørre om hva en person har på seg, fordi jeg vil handle det samme selv, er astronomisk. Det kunne rett og slett ikke falle meg inn. Ved nærmere ettertanke handler det nok om at jeg har blitt eldre og har et mindre anstrengt forhold til kortvarige trender. Jeg klarer nok å følge trender, men jeg trenger ikke spørre andre om hvordan.

Fit in, stand out

En kuriøs observasjon er menneskers trang til to ting:

 1. Man skal passe inn
 2. Man skal være unik

På den ene siden er det i en viss alder særdeles viktig å passe inn. Man skal si, mene og gjøre det samme som andre, ha på seg de samme klærne og eie de samme tingene. På den andre siden skal man være unik. Straks man er lik alle andre, skal man skille seg ut. Dette gjør man for eksempel med en personlig ringetone på telefonen, et unikt deksel og personlig bakgrunn.

Paradoksalt nok skal man først passe inn for deretter å skille seg ut. Det er egentlig ikke noe poeng her, kun en refleksjon fra min side.

Det er en rar verden.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt