Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Tilt-shift

09.01.09

Faste lesere av Eirik Solheims weblogg har allerede fått med seg tipset om nettstedet TiltShiftMaker.com. Jeg synes tipset var så bra at jeg like gjerne gjengir det her.

Hva er Tilt-shift?

Enkelt forklart er tilt-shift en fototeknikk hvor man benytter stor blenderåpning for å oppnå liten dybdeskarphet i et vanlig bilde. For å lage denne typen bilder har man tradisjonelt sett vært avhengig av spesielle objektiver, eller litt mikking i Photoshop. Wikipedia har selvfølgelig mer informasjon om tilt-shift.

Når man fotograferer med stor blenderåpning, blir dybdeskarpheten liten, det vil si at fokus kun er på et ganske lite område, hvor alt foran eller bak motivet, det vil si fokusområdet, blir uskarpt. Dette blir som regel brukt på makrofotografering, det vil si på små objekter. Et eksempel er bildet Simple life som jeg har publisert på The Greatest Bits. Her ser man godt hvordan flasken er i fokus, mens alt annet er uskarpt.

Hva bruker man tilt-shift til?

En av bruksområdene til tilt-shift, er at man kan benytte samme effekt på bilder som ikke er makrobilder. Effekten man oppnår blir tilsvarende makro, men på et vanlig bilde ser det ut som om man har fotografert en miniatyrmodell. Her ser du først et bilde fra Knutefjell på Kongsberg, som jeg tok sommeren 2008:

Knutefjell uten tilt-shift

Her ser du det samme bildet etter behandling med TiltShiftMaker.com:

Knutefjell med tilt-shift

Trykk på begge bildene for en stor utgave.

TiltShiftMaker.com er en webbasert tjeneste som i løpet av få sekunder produserer tilt-shift-effekten på bilder du laster opp. Enkelt, brukervennlig og raskt.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt