Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Tilt-shift

09.01.09

Faste lesere av Eirik Solheims weblogg har allerede fått med seg tipset om nettstedet TiltShiftMaker.com. Jeg synes tipset var så bra at jeg like gjerne gjengir det her.

Hva er Tilt-shift?

Enkelt forklart er tilt-shift en fototeknikk hvor man benytter stor blenderåpning for å oppnå liten dybdeskarphet i et vanlig bilde. For å lage denne typen bilder har man tradisjonelt sett vært avhengig av spesielle objektiver, eller litt mikking i Photoshop. Wikipedia har selvfølgelig mer informasjon om tilt-shift.

Når man fotograferer med stor blenderåpning, blir dybdeskarpheten liten, det vil si at fokus kun er på et ganske lite område, hvor alt foran eller bak motivet, det vil si fokusområdet, blir uskarpt. Dette blir som regel brukt på makrofotografering, det vil si på små objekter. Et eksempel er bildet Simple life som jeg har publisert på The Greatest Bits. Her ser man godt hvordan flasken er i fokus, mens alt annet er uskarpt.

Hva bruker man tilt-shift til?

En av bruksområdene til tilt-shift, er at man kan benytte samme effekt på bilder som ikke er makrobilder. Effekten man oppnår blir tilsvarende makro, men på et vanlig bilde ser det ut som om man har fotografert en miniatyrmodell. Her ser du først et bilde fra Knutefjell på Kongsberg, som jeg tok sommeren 2008:

Knutefjell uten tilt-shift

Her ser du det samme bildet etter behandling med TiltShiftMaker.com:

Knutefjell med tilt-shift

Trykk på begge bildene for en stor utgave.

TiltShiftMaker.com er en webbasert tjeneste som i løpet av få sekunder produserer tilt-shift-effekten på bilder du laster opp. Enkelt, brukervennlig og raskt.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler