Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Nøkkelen til suksess

08.02.09

Den anerkjente markedsføringsguruen Seth Godin har uttalt noe slik som at en suksess blir ikke til med mer enn tre personer. Mine erfaringer gjennom 10 år i IT-bransjen tilsier at han har rett.

Jeg bruker derfor noen eksempler fra min egen hverdag, hvor jeg forteller om mine gode og dårlige erfaringer, og hvordan bruk av færre mennesker kan gi bedre resultater.

Houston, vi har et bemanningsproblem

For en del år siden var jeg såkalt løsningsansvarlig i et ERP-prosjekt. Å være løsningsansvarlig innebærer at man har det overordnede ansvaret for all funksjonalitet og hele løsningen som leveres i prosjektet. Til denne jobben benytter man såkalte løsningsarkitekter. En del av jobben er blant annet å gjennomføre arbeidsmøter, på nynorsk kalt workshops, med representanter fra kunden, for å sammen utarbeide den løsningen kunden trenger.

I det aktuelle prosjektet insisterte kunden på å stille med inntil 18 personer (!) i disse arbeidsmøtene. Jeg insisterte på maksimalt tre, men når kunden betaler lønna til både prosjektleder og andre overordnede, blir fagekspertise alt for ofte neglisjert.

Når 18 personer skal formidle hvordan deres hverdag fungerer og alle 18 er forskjellige, er det ikke vanskelig å forstå at det å lande på en felles løsning ville bli en tung prosess. Spesielt ikke når de 18 også er uenige seg imellom hva som er den foretrukne løsningen.

Suksess

Et par år tidligere var jeg prosessansvarlig i et tilsvarende prosjekt, men hos en langt større kunde og i et langt større prosjekt. Å være prosessansvarlig er også en arkitektjobb, men kun for en bestemt del av løsningen. Også her hadde jeg ansvaret for å gjennomføre arbeidsmøter med representanter fra kunden.

I motsetning til mitt første eksempel, stilte kunden i dette prosjektet med én ansvarlig person og to representanter fra brukerne. Å forholde seg til maksimalt 3 personer, og ikke 18, gir en helt annen fleksibilitet og smidighet når man arbeider.

Risikoen

Det er selvfølgelig alltid en risiko å være færre. Tre personer risikerer å overse viktige behov, men dette bunner igjen ut i hvilke personer man benytter. De mest kompetente personene er de som skal benyttes i et prosjekt.

Poenget

Det gamle ordtaket for mange kokker lever altså i beste velgående. Flere mennesker i et prosjekt løser ingenting, verken tidspress eller funksjonalitet, når alle vil gi sitt bidrag. Flere mennesker gir flere meninger, flere meninger gir større sannsynlighet for uenighet, og uenighet resulterer i diskusjon som kunne og burde vært unngått ved å enkelt og greit bruke færre mennesker.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt