Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Et skritt frem og to tilbake

10.02.09

Resirkulering

For et drøyt år siden skrev jeg om resirkulering til besvær og hvordan manglende tilrettelegging av kildesortering var en hodepine her i kommunen. Enkelte ganger nytter det å klage, for nå har kommunen endret praksis.

Forrige uke stod det en liten plastboks foran døren. I boksen lå tre ruller med plastposer og et informasjonsskriv.

Det positive

Det positive er at en av rullene med plastposer er store sekker til å hive plastavfall i. Når posen er full knytes den sammen og plasseres ved søppelbøttene, så tas den med samtidig med det andre avfallet.

Det mindre positive

I dag har vi to søppelbøtter ute; en for papir og en kombinert for våtorganisk og restavfall. Ideelt sett ønsket jeg meg en egen søppelbøtte for plast. Plast er nemlig den største avfallstypen i vår husholdning, og jeg mistenker at den kanskje er det i din også. En tredje søppelbøtte for plast vil gjøre det enklere å håndtere enn en diger pose uten en egen plass.

Samtidig som kommunen innfører bedre håndtering av plastavfallet, innføres også en endring i håndteringen av det våtorganiske. Den lille boksen plastposene og informasjonsskrivet lå i skal nemlig erstatte dagens søppelbøtte for våtorganisk. Den ny søppelbøtta for våtorganisk er dessverre under halvparten av vår eksisterende. For en gjennomsnittlig husholdning betyr det at den må tømmes minst dobbelt så ofte, kanskje daglig.

I tillegg skal man til det våtorganiske avfallet også innføre resirkulerbare poser laget av maisstivelse. Dette i seg selv er et fint tiltak, men også her er det noen problemer:

 • Posene er alt for tynne. Det blir fort hull på dem og fuktighet renner ned i søppelbøtta, med vond lukt og muggdannelser som resultat.
 • Posene har ingen innredning som gjør det enkelt å knyte dem igjen. Dermed kan man ikke fylle posen mer en halvfull for å få til en knute på toppen. Det som var lite plass i utgangspunktet blir redusert til et minimum.
 • Posene er (naturlig nok) for små til den gamle søppelbøtta. Det kunne vært kjekt med større poser, så kunne man selv valgt den søppelbøtta man ville.

Uansett tar vi i mot ordningen med et åpent sinn, til tross for at den åpenbart har forbedringspotensiale.

Kopi er nok en gang sendt kommunen.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt