Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Et skritt frem og to tilbake

10.02.09

Resirkulering

For et drøyt år siden skrev jeg om resirkulering til besvær og hvordan manglende tilrettelegging av kildesortering var en hodepine her i kommunen. Enkelte ganger nytter det å klage, for nå har kommunen endret praksis.

Forrige uke stod det en liten plastboks foran døren. I boksen lå tre ruller med plastposer og et informasjonsskriv.

Det positive

Det positive er at en av rullene med plastposer er store sekker til å hive plastavfall i. Når posen er full knytes den sammen og plasseres ved søppelbøttene, så tas den med samtidig med det andre avfallet.

Det mindre positive

I dag har vi to søppelbøtter ute; en for papir og en kombinert for våtorganisk og restavfall. Ideelt sett ønsket jeg meg en egen søppelbøtte for plast. Plast er nemlig den største avfallstypen i vår husholdning, og jeg mistenker at den kanskje er det i din også. En tredje søppelbøtte for plast vil gjøre det enklere å håndtere enn en diger pose uten en egen plass.

Samtidig som kommunen innfører bedre håndtering av plastavfallet, innføres også en endring i håndteringen av det våtorganiske. Den lille boksen plastposene og informasjonsskrivet lå i skal nemlig erstatte dagens søppelbøtte for våtorganisk. Den ny søppelbøtta for våtorganisk er dessverre under halvparten av vår eksisterende. For en gjennomsnittlig husholdning betyr det at den må tømmes minst dobbelt så ofte, kanskje daglig.

I tillegg skal man til det våtorganiske avfallet også innføre resirkulerbare poser laget av maisstivelse. Dette i seg selv er et fint tiltak, men også her er det noen problemer:

  • Posene er alt for tynne. Det blir fort hull på dem og fuktighet renner ned i søppelbøtta, med vond lukt og muggdannelser som resultat.
  • Posene har ingen innredning som gjør det enkelt å knyte dem igjen. Dermed kan man ikke fylle posen mer en halvfull for å få til en knute på toppen. Det som var lite plass i utgangspunktet blir redusert til et minimum.
  • Posene er (naturlig nok) for små til den gamle søppelbøtta. Det kunne vært kjekt med større poser, så kunne man selv valgt den søppelbøtta man ville.

Uansett tar vi i mot ordningen med et åpent sinn, til tross for at den åpenbart har forbedringspotensiale.

Kopi er nok en gang sendt kommunen.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler