Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Med tvang skal vondt fordrives

16.02.09

The Pirate Bay

I skrivende stund pågår rettsaken mot menneskene bak nettstedet The Pirate Bay. Den fulle anklageteksten kan du laste ned som en PDF, men det essensielle lyder som følger:

Neij, Svartholm Warg, Sunde Kolmisoppi och Lundström har tilsammans och i samförstånd med varandra och annan person under tiden 1 juli 2005 — 31 maj 2006 dels i Rix Telecom AB’s lokaler i Göteborg och dels i Rix Port 80 AB’s lokaler på Palmfältsgatan i Stockholm svarat för organisationen, administrationen, systematiseringen, programmeringen, finansieringen och driften av fildelingstjänsten The Pirate Bay

I samband med verksamheten har de genom funktionalitet i fildelingstjänsten, i en särskilt iordningsstäld databas med tilhörande katalog, tagit emot och lagrat de torrentfiler som är aktuella i åtalspunkterna 1A — 1U, 2A — 2I samt 3A — 3D ovan. Torrentfilerna har varit särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid brott mot lagen (1960:729) om upphovsrätt til litterära och konstnärliga verk.

Saken dreier seg videre om at de tiltalte skal tilbakebetale inntektene på nettstedet, som de har fått via annonsering. Videre har MPAA saksøkt de fire for 93 millioner svenske kroner på vegne av filmbransjen, musikkbransjen krever dem for for 1,6 millioner euro og også programvarebransjen vil kreve penger.

Piratkopiering er en uakseptabel handling. Spørsmålet er allikevel om denne rettsaken er et resultat av film- og musikkbransjens egen udugelighet. Jeg mener at uriktig kriminalisering av kundene, DRM og udaterte distribusjonsformer i en viss grad må ta skylden for piratkopiering i en så stor skala som The Pirate Bay har blitt. Hadde bransjen tenkt nytt og innovativt da de så at dette ville bli et problem, for eksempel da Napster hadde sine glansdager, ville vi kanskje ikke hatt denne rettsaken i dag.

Som alle andre lurer også jeg på hvorfor jeg må kjøpe film og musikk på plast, vente noen dager på at den skal sendes med posten, før jeg kan sette platen i maskinen og oppdage til min store frustrasjon at jeg ikke kan legge innholdet over på maskinen min. Hvorfor kan jeg ikke bare betale for å laste ned det samme innholdet via nettet?

Nylig kunne Apple presentere at absolutt all musikk i iTunes Music Store skal bli tilgjengelig uten kopisperrer. iTunes Music Store står for over 70 % av all musikk som selges på nettet, med de største plateselskapene i ryggen, over 10 millioner tilgjengelige sanger og mer enn 60 milliarder solgte sanger. Da nyheten om musikk uten kopisperrer ble kjent, kunne John Gruber, som driver Apple-bloggen Daring Fireball, melde følgende:

In just the last hour I’ve walked past four people saying something like, «Now I’ll buy music from iTunes again.»

Det hele handler om noe så banalt som å gi kundene den tillit og kvalitet på innholdet som det kundene selv forventer. Når jeg kjøper film og musikk forventer jeg at jeg selv skal kunne bestemme hvor jeg skal kunne spille av filmen og musikken, og ikke at produsenten bestemmer det for meg. Innovative løsninger, nytenking og respekt for kundene resulterer i respekt den andre veien. Her i Norge er NRK et godt eksempel på akkurat dette.

I dag kan vi i VG lese hvordan Ifpi Norge nå krever at Telenor blokkerer sine kunders tilgang til The Pirate Bay. De har fått blod på tann, men innser neppe at piratene får det samme.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt