Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Med tvang skal vondt fordrives

16.02.09

The Pirate Bay

I skrivende stund pågår rettsaken mot menneskene bak nettstedet The Pirate Bay. Den fulle anklageteksten kan du laste ned som en PDF, men det essensielle lyder som følger:

Neij, Svartholm Warg, Sunde Kolmisoppi och Lundström har tilsammans och i samförstånd med varandra och annan person under tiden 1 juli 2005 — 31 maj 2006 dels i Rix Telecom AB’s lokaler i Göteborg och dels i Rix Port 80 AB’s lokaler på Palmfältsgatan i Stockholm svarat för organisationen, administrationen, systematiseringen, programmeringen, finansieringen och driften av fildelingstjänsten The Pirate Bay

I samband med verksamheten har de genom funktionalitet i fildelingstjänsten, i en särskilt iordningsstäld databas med tilhörande katalog, tagit emot och lagrat de torrentfiler som är aktuella i åtalspunkterna 1A — 1U, 2A — 2I samt 3A — 3D ovan. Torrentfilerna har varit särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid brott mot lagen (1960:729) om upphovsrätt til litterära och konstnärliga verk.

Saken dreier seg videre om at de tiltalte skal tilbakebetale inntektene på nettstedet, som de har fått via annonsering. Videre har MPAA saksøkt de fire for 93 millioner svenske kroner på vegne av filmbransjen, musikkbransjen krever dem for for 1,6 millioner euro og også programvarebransjen vil kreve penger.

Piratkopiering er en uakseptabel handling. Spørsmålet er allikevel om denne rettsaken er et resultat av film- og musikkbransjens egen udugelighet. Jeg mener at uriktig kriminalisering av kundene, DRM og udaterte distribusjonsformer i en viss grad må ta skylden for piratkopiering i en så stor skala som The Pirate Bay har blitt. Hadde bransjen tenkt nytt og innovativt da de så at dette ville bli et problem, for eksempel da Napster hadde sine glansdager, ville vi kanskje ikke hatt denne rettsaken i dag.

Som alle andre lurer også jeg på hvorfor jeg må kjøpe film og musikk på plast, vente noen dager på at den skal sendes med posten, før jeg kan sette platen i maskinen og oppdage til min store frustrasjon at jeg ikke kan legge innholdet over på maskinen min. Hvorfor kan jeg ikke bare betale for å laste ned det samme innholdet via nettet?

Nylig kunne Apple presentere at absolutt all musikk i iTunes Music Store skal bli tilgjengelig uten kopisperrer. iTunes Music Store står for over 70 % av all musikk som selges på nettet, med de største plateselskapene i ryggen, over 10 millioner tilgjengelige sanger og mer enn 60 milliarder solgte sanger. Da nyheten om musikk uten kopisperrer ble kjent, kunne John Gruber, som driver Apple-bloggen Daring Fireball, melde følgende:

In just the last hour I’ve walked past four people saying something like, «Now I’ll buy music from iTunes again.»

Det hele handler om noe så banalt som å gi kundene den tillit og kvalitet på innholdet som det kundene selv forventer. Når jeg kjøper film og musikk forventer jeg at jeg selv skal kunne bestemme hvor jeg skal kunne spille av filmen og musikken, og ikke at produsenten bestemmer det for meg. Innovative løsninger, nytenking og respekt for kundene resulterer i respekt den andre veien. Her i Norge er NRK et godt eksempel på akkurat dette.

I dag kan vi i VG lese hvordan Ifpi Norge nå krever at Telenor blokkerer sine kunders tilgang til The Pirate Bay. De har fått blod på tann, men innser neppe at piratene får det samme.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt