Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kjøp av musikk på nettet

26.02.09

iTunes Music Store

Kjøp av musikk på nettet begynner å bli riktig trivielt. Ikke er det vanskelig og ikke er det dyrt. Apple har for eksempel iTunes Music Store, mens vi her i Norge for eksempel har FONO sin musikkbutikk. Begge tilbyr store mengder DRM-fri musikk. Allikevel lar jeg meg ikke friste, og forklarer i denne artikkelen hvorfor.

Hvorfor jeg ikke handler musikk på nettet

Problemet er delt i to, hvor begge deler bunner ut i produsentens valg av format.

 1. Formatet er vanligvis MP3
 2. Formatet er komprimert

Hva er problemet?

Problemet med MP3

MP3 er et patentbeskyttet format. Implementering av MP3 i forskjellig programvare er derfor ikke helt ukomplisert, dersom man ikke ønsker å gå i noen juridiske feller. Dette er blant annet årsaken til at Ubuntu ikke støtter MP3 som standard i sitt operativsystem.

Du som bruker opplever det kanskje som uproblematisk, men for å være sikret full og uhindret tilgang til musikken din i fremtiden, må du også være sikker på at musikken du kjøper ikke har potensielle fremtidige skjær i sjøen. At eierne av MP3-formatet i dag ikke har vanskeliggjort tilgang, betyr ikke at det vil være slik i all fremtid.

Problemet med komprimering

MP3 er et særdeles utbredt format, som etter all sannsynlighet vil være her i lang tid. Men hva gjør du hvis det i morgen kommer et nytt og bedre format, fritt for patenter, med bedre komprimering og bedre kvalitet?

Svaret heter transkoding, og er enkelt forklart det du må gjøre for å konvertere musikken din fra MP3 til det nye formatet. Problemet er at komprimert musikk allerede er utsatt for forringelse. Ved å konvertere det til et annet format utsetter du det for ytterligere forringelse, og kvaliteten reduseres. Etter gjentatte runder med konvertering sitter du igjen med musikk som er tydelig redusert i kvaliteten. Selv om du ikke hører forskjell på MP3 og FLAC nå, vil du høre forskjell etter flere omganger med konvertering. FLAC beholder kvaliteten, MP3 forringes.

Hva gjør jeg da?

Det du skal se etter er et format som

 1. er fritt for patenter
 2. er tapsfritt

Møt FLAC

FLAC

Svaret du søker heter FLAC (Free Lossless Audio Codec), og er sannsynligvis det beste lydformatet på markedet per i dag. Fordelen med FLAC er at det er fritt for patenter, det er tapsfritt og ikke minst er spesifikasjonen fritt tilgjengelig, slik at hvem som helst kan implementere støtte for det, uten å bekymre seg for juridiske utfordringer.

Det betyr at du kan oppbevare all musikken din som FLAC, uten å bekymre deg for hva som måtte komme i fremtiden. Siden det er fritt for patenter er du sikret fri tilgang til musikken i all fremtid. Siden det er tapsfritt kan du også konvertere det til andre formater, dersom du skulle ønske det, for eksempel fremtidige tapsfrie formater med bedre komprimering.

Utfordringen med FLAC

Plass

Den største utfordringen med FLAC kontra for eksempel MP3, er at FLAC tar mer plass på harddisken din. En CD rippet til MP3 typisk tar 100 MB, mens en CD rippet til FLAC typisk tar 500 MB. Du trenger altså fem ganger mer diskplass med FLAC enn med MP3.

For meg, som anslagsvis har 200 CD-er, krever disse omtrent 100 GB på harddisken, mens den samme musikken anslagsvis vil ta omlag 20 GB som MP3.

Imidlertid mener jeg det ikke spiller noen rolle. I dag får du harddisker på 1 TB (1000 GB) til godt under tusenlappen. Dessuten er disker på 2 TB på markedet og prisene på harddisker faller hele tiden.

Tilgjengelighet

Jeg kjenner ingen nettbaserte butikker som tilbyr all sin musikk som FLAC. Kun unntaksvis har artister presentert plater som FLAC, for eksempel Nine Inch Nails og Saul Williams.

Det betyr at du må kjøpe tradisjonelle CD-er og rippe dem som FLAC, hvilket jeg kommer tilbake til i et senere avsnitt.

Avspillere

Ikke alle avspillere støtter FLAC rett ut av boksen, men alle avspillere jeg har kjennskap til kan ved hjelp av et innstikk (plug-in) støtte FLAC. Selv benytter jeg VLC for å spille av FLAC, hvilket fungerer meget godt.

Hvordan kommer jeg i gang med FLAC?

Jeg har tidligere skrevet en veiledning for hvordan du kommer i gang med FLAC. Den tar utgangspunkt i at du kjøper en CD og selv ripper den til FLAC. Prosessen er nøyaktig den samme som med MP3, men du velger bare FLAC istedenfor MP3.

Da jeg skrev veiledningen benytter jeg Windows. I dag benytter jeg Mac. På denne plattformen kan du benytte gratisprogrammet Max, som er fri programvare, og som gjør en fantastisk jobb.

Etter ripping kan du også lese min veiledning om hvordan jeg organiserer musikken min.

Hva med deg?

For å være skikkelig web 2.0 måtte jeg selvfølgelig lufte følgende spørsmål på Twitter før denne posten ble publisert:

Kjøper du musikk på nettet?

Svarene lot selvfølgelig ikke vente på seg. 32 av mine følgesvenner kom med mange gode svar. Trykk på bildet for å gå til deres Twitter-konto. Under den lange rekken med svar skal jeg også forsøke å trekke noen konklusjoner om hvorfor folk kjøper musikk på nettet, eller lar være.

Følgende ser ut til å være argumenter for å kjøpe musikk på nettet:

 • Tjenester som Last.fm og Spotify gjør det overflødig
 • Enkelt, praktisk og greit
 • Ønsker å støtte artister (som et alternativ til ulovlig nedlasting)
 • Godt utvalg
 • God service
 • Raskere
 • Miljøvennlig
 • Slipper å rippe CD-er
 • Større utvalg
 • Billigere
 • Lett å lytte før man kjøper
 • Enklere å finne frem
 • Uavhengige artister
 • Små plateselskaper
 • Mulig å abonnere
 • Mulig å kjøpe enkeltlåter
 • Slipper å lete etter ulovlige alternativer
 • Musikken kan lastes ned flere ganger
 • Cover tar for mye plass i hylla

Følgende ser ut til å være argumenter for å ikke kjøpe musikk på nettet:

 • For dårlig kvalitet (bitrate og ikke tapsfritt)
 • Feil format (ikke FLAC)
 • Liker å ha CD-er i hylla

Det er altså mange argumenter for å kjøpe musikk på nettet, og jeg støtter hvert eneste en av dem. Allikevel veier de to første motargumentene for meg mer enn alle de andre til sammen.

Jeg vil oppfordre også deg til å kreve FLAC. Det er din forsikring om at du har full og fri tilgang til musikken din i fremtiden.

Til slutt et oppfølgingsspørsmål. Hvis du kjøper musikk på nettet, hvor kjøper du den, og hvorfor?

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt