Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Sosialt mediastress

02.03.09

Focus

Foto: margolove | CC-BY-NC-SA

Hvis du er som meg, har du konto på en lang rekke såkalte sosiale nettsteder, også kalt sosiale medier. Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube, Flickr, Identi.ca, SlideShare, Dopplr og hva vet jeg.

Du skal selvsagt være representert på alle disse stedene, helst på én gang. Du føler kanskje at alle forventer en liten bit av deg. Dernest skal du svare på henvendelser, og har du det som meg, begynner det å bli en god del henvendelser. I tillegg er det ikke usannsynlig at du har en jobb, og i motsetning til meg er kanskje ikke tilstedeværelse på sosiale nettsteder en del av jobben din?

Hvordan skal du få tid til alt sammen? Føler du det noen gang stressende?

I så fall er du ikke alene. Tidvis har jeg selv følt at jeg svømmer rundt i et hav av nettsteder. Dialogen som skapes på disse nettstedene føles etter hvert som lyden av en foss. Det blir bare støy, og den opprinnelige hensikten føles mer og mer fjern.

Slik har jeg det heldigvis ikke lenger.

Du må bestemme deg for enten å være der, eller la være. Hvis du velger å være der, har jeg her noen gode tips til hvordan du strukturerer det hele.

Ha en plan

Har du reflektert over hvorfor du har en Facebook-konto? Eller hvorfor du snakker med folk på Twitter og Identi.ca? Hvis ikke er det på tide at du tar denne diskusjonen med deg selv. Du må ha en plan, et mål med tilstedeværelsen.

Min plan er å bygge mitt eget navn som merkevare. I et arbeidsmarked uten fysiske varer blir kunnskap, kompetanse og tilstedeværelse stadig mer viktig. Man må skille seg ut på en positiv måte. Spørsmålet er når har du nådd målet, når er du fornøyd? Jeg har ikke svaret, det må du definere for deg selv.

Samtidig er det viktig for meg å påpeke at det selvsagt også er lystbetont. Jeg gjør ikke dette utelukkende for å bygge karriere, men også fordi det er gøy og fordi det er noe jeg tror på. Du må føle det samme, hvordan skal du ellers kunne bruke det som verktøy?

I have a plan

Foto: reallyboring | CC-BY-NC-SA

Velg dine steder med omhu

Jeg har valgt meg ut et sett sosiale nettsteder og velger å være representert på disse. Jeg skulle gjerne vært representert enda flere steder, men det tror jeg kun bidrar til å redusere kvaliteten på innholdet på de forskjellige stedene. Det er bedre å være godt representert på 3 steder enn å ikke klare representasjon på 10.

Sett av tid

Vi har alle forskjellige mål eller hensikter med å være representert på nettet. Hvis du er som meg, og er på nettet for å bygge karriere, må du også se på det som akkurat det: karrierebygging. Sett av tid hver dag og prioriter det. Halvhjertet tilstedeværelse er verre enn ingen.

Sett det i system

Du har en plan og du har satt av tid. Nå må du sette det hele i system, få kontroll og struktur. Hvis ikke ender du opp med å være like stresset som før. Her er et godt utgangspunkt:

  1. Sett opp en prioritert rekkefølge på nettstedene du skal innom, og besøk dem i tur og orden. Ikke ta alle samtidig! Bruk gjerne Morning Coffee for dette.
  2. De fleste nettsteder har en innboks. Sjekk først innboksen, svar på eventuelle nye meldinger, slett så gamle og uaktuelle meldinger.
  3. Hva har skjedd siden sist? Konsentrer deg først om det som angår deg, f.eks. kommentarer til dine bilder. Du bør svare, men det er også lov å la være.
  4. Du ikke lese alt som skjer på nettstedet. Å bruke 6 timer på å lese Twitter-meldinger kan være underholdende, men hva får du igjen for det?

Skaff deg en blogg

Er du representert på sosiale nettsteder, er du også begrenset av konteksten til disse. Twitter tilbyr kun dialog over 140 tegn, Facebook har fjortispreg, LinkedIn er et lite dynamisk utstillingsvindu, YouTube er bare video, SlideShare bare presentasjoner, Flickr bare bilder, og så videre.

Derfor skal du starte en blogg.

Med en blogg er du ikke begrenset av verken kontekst eller retningslinjer. Her kan du fritt presentere informasjon om deg selv, i tillegg til å dele din kompetanse med verden. Det snakkes mye om ytringsfrihet, og en blogg er det ultimate verktøy for ytring. Husk også at andre må få ytre seg om det du skriver. Ytringsfrihet handler om retten til å si noe, og til å bli sagt imot. I denne anledning bør du også lese min artikkel om kritikk.

For mer informasjon om hva en blogg er, hvorfor du bør blogge og hvordan du kommer i gang, anbefaler jeg en presentasjon jeg har publisert på SlideShare.

Del med andre

Deling er en av samfunnets grunnpilarer, sa Richard Stallman forrige mandag. Det er jeg helt enig i. Fra tidenes morgen har vi mennesker delt det vi kan og det vi har. Selv om midlene går fra fysiske varer til abstrakt kompetanse, og teknologien endrer seg, er vi allikevel ikke forhindret fra å dele.

Sørg derfor for at det du publiserer på nettet, enten det er tekst, bilder, presentasjoner, video, musikk eller annet, kan deles raust med andre. Det gjør du for eksempel ved å velge en Creative Commons-lisens på det du publiserer.

Creative Commons

Ta deg fri

Til slutt må du huske å ta deg fri når du har fri. Hvis du, som meg, tilbringer inntil 8 timer foran skjermen daglig, er det ekstra deilig å slippe når du har fri. Verden stopper ikke selv om du ikke får med deg alle Twitter-meldingene, eller om innboksen din renner over av e-post.

Gå deg en tur i skogen, enten alene eller med en god venn. Les en bok. Lag god mat. Besøk venner og familie. Det er ditt liv, så husk å nyte det på dine premisser, slik du liker best!

Martin i marka

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler