Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hvordan miste kunder, del 3

10.03.09

Hvor er toget?

Foto: Even Sandvold Roland | snever.net | CC-BY-NC-SA 2.0

Det er like greit å si det med én gang: NSB er et firma jeg begynner å miste absolutt all respekt for. Våre kjære statsbaner bærer alt for stort preg av å være alene om å tilby persontrafikk på tognettet i Norge, hvilket har gjort dem til en gjeng arrogante og frekke rasshøl mindre attraktive når jeg skal ut og reise.

For å forstå bakgrunnen for min frustrasjon, er jeg nødt til å gå litt i detalj.

For å komme seg tur/retur Asker-Østerdalen med tog, må man bytte tog på Hamar. I følge ruteplanen er det en ventetid på 9 minutter på Hamar.

Den aktuelle dagen var det fullstendig kaos på Asker stasjon. Alle tog stod, som vanlig på grunn av signalfeil på Skøyen. Så lenge jeg har pendlet med tog, har signalfeil på Skøyen alltid vært problemet. Hva med å få byttet signal, da?

Uansett, togene stod og muligheten for å rekke toget fra Hamar og videre opp Østerdalen forsvant proporsjonalt med humøret. Som vanlig visste verken konduktører på togene eller ansatte på stasjonen hvordan man skulle komme seg videre. Ikke var det tilbud om buss for tog og drosje kunne de ikke dekke.

Så, hva gjør man? Toget til Hamar går ikke og man har en avtale i Østerdalen om 4 timer. Jo, man banner lavt idet man hiver seg i bilen for å kjøre hele veien. Uansett rekker man ikke toget fra Hamar, heller. Dermed er bil det absolutt eneste alternativet.

Man kommer seg frem og tilbake Østerdalen, og forbanner samtidig NSB som skal få lov til å refundere billetten. Allerede idet tanken er tenkt, vet man at det er lettere sagt enn gjort.

Først forsøker NSB å argumentere med at refusjon av billetten ikke kommer på tale, fordi billetten er kjøpt til såkalt minipris. Det argumentet er det sannsynligvis ingen som kjøper, ettersom det faktisk ikke gikk tog i det hele tatt. Dessuten tror jeg heller ikke Forbrukerrådet vil kjøpe et slikt argument, uansett hva NSB måtte skrive i vilkårene.

Deretter forsøker NSB å argumentere med at refusjon av billetten ikke kommer på tale, fordi de kun refunderer hvis det er mer enn 30 minutter forsinkelse. Med tanke på at overgangsvinduet på Hamar kun var 9 minutter, og at det på Asker ble rotet vekk rundt tre kvarter, var det hevet over enhver tvil at å rekke det planlagte toget fra Hamar opp Østerdalen ville være umulig.

Til slutt forsøker NSB å argumentere med at refusjon av billetten ikke kommer på tale, fordi det ikke ble avklart med en konduktør eller ansatt på stasjonen før avreise. Hvordan det skulle være mulig, med ansatte som verken kan besvare spørsmål eller vil engasjere seg, vet ikke jeg.

Etter å ha prøvd hele rekken med argumenter, bestemmer NSB seg for å refundere billetten i sin helhet. Men det vil ta inntil tre uker å få utbetalt pengene på grunn av den interne saksbehandlingstiden. I tillegg vil de utbetale pengene til kredittkortet, og ikke til kontonummeret de har fått oppgitt i klagen.

Nå kunne jeg sikkert lagt ut om hvordan NSBs elendige kundebehandling og kvalitet på tjenestene driver vekk kunder til miljøfiendtlige alternativer, men det er sannsynligvis helt unødvendig. Alle som har reist regelmessig med NSB vet utmerket godt hva jeg snakker om. Ta gjerne Google fatt, dersom du ikke vet hva jeg snakker om.

I slike tilfeller lurer jeg på hvorfor man i det hele tatt gidder å prøve å være miljøvennlig.

Epilog

Noen timer etter å ha skrevet det første utkastet til denne teksten, publiserte den anerkjente markedsføringsguruen Seth Godin Direct from consumer marketing. Jeg siterer det siste avsnittet.

Angry phone calls are your friend. They’re your friend because the alternative is angry tweets and angry blog posts.

Pussig hvordan Seth Godins tekst passet sammen med min som hånd i hanske.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt