Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Ytringsfrihet

12.03.09

Her i Norge står ytringsfriheten sterkt. Vi har aviser, magasiner og fora hvor vi innen rimelighetens grenser kan ytre oss fritt om nærmest hvilket som helst tema. For oss er tanken om sensur så virkelighetsfjern at det alltid følges like uvirkelig hver gang man hører om sensur andre steder i verden.

Selv kan jeg langt på vei takke muligheten for ytring på nett for de dører verden har åpnet for meg. Gjennom snart 15 år har jeg publisert det som måtte passe meg her på bekkelund.net, blant annet det som er frustrasjon over det som i denne sammenheng er politiske bagateller. Tanken om at dette skulle få andre konsekvenser enn uenige uvenner står meg særdeles fjern.

Allikevel er det akkurat dette som skjer i store deler av verden. Mennesker blir mishandlet og fengslet fordi de ytrer sine drømmer om en bedre verden.

Historien om Truong Quoc Huy, som du også kan støtte via banneret øverst i denne saken, er et eksempel på akkurat dette.

Spørsmålet jeg som ansatt i IT-bransjen stiller meg er om teknologi kan fungere som et middel både for økt ytringsfrihet verden over, i tillegg til å være verktøy for de som i dag ønsker å ytre seg, men ikke har andre alternativer. Svaret er, slik jeg ser det, ganske opplagt at teknologi kan bidra til begge deler.

Internett er et verktøy som i dag spiller en særdeles stor rolle i hele verden, og den vestlige verden spesielt. At dette verktøyet derfor blir mer viktig også i regimer vi ikke liker å sammenlikne oss med, er slik jeg ser det hevet over enhver tvil. Forsøk på å segmentere nettverk, for eksempel ved å sensurere hele nettsteder, innhold eller lage egne nettverk, blir særdeles dårlig mottatt i vår del av verden. At dette er farbar vei for regimer som benytter sensur, har jeg liten tro på, selv om det beklageligvis skjer. Enten er man på nett, på godt og vondt, eller så er man det ikke.

Heldigvis finnes det veier rundt det meste. Også sensur. Foregangsmenn og -kvinner viser vei for hvordan de benytter teknologi til å formidle sitt budskap, til å nå ut til oss på andre lengde- og breddegrader med informasjon om en hverdag svært ulik vår egen. De skaper bevissthet, og med bevissthet kommer også økt fokus og i sin tur også tiltak. Selv om arbeidet er tidkrevende, og for enkeltmennesker koster mer enn det smaker, er det på lengre sikt et viktig arbeid for de som rammes av sensur. De trenger derfor vår støtte.

For oss som sitter inne foran peisen i et fritt land fullt av snø, føler mange avmakt. Hvordan kan du som enkeltmenneske hjelpe? Amnesty gir oss svaret. Du kan gjøre som følger:

 1. Ser du banneret øverst? Trykk på Alt han ber om er din signatur og legg igjen ditt navn og e-postadresse, så støtter du Amnestys kampanje for ytringsfrihet.
 2. Har du et nettsted? Besøk Amnestys nettsted for å hente bannere du kan bruke på ditt nettsted.
 3. Har du en blogg? Skriv om ytringsfrihet!

Andre gode forslag mottas også med takk. Legg igjen en kommentar!

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt