Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Ytringsfrihet

12.03.09

Her i Norge står ytringsfriheten sterkt. Vi har aviser, magasiner og fora hvor vi innen rimelighetens grenser kan ytre oss fritt om nærmest hvilket som helst tema. For oss er tanken om sensur så virkelighetsfjern at det alltid følges like uvirkelig hver gang man hører om sensur andre steder i verden.

Selv kan jeg langt på vei takke muligheten for ytring på nett for de dører verden har åpnet for meg. Gjennom snart 15 år har jeg publisert det som måtte passe meg her på bekkelund.net, blant annet det som er frustrasjon over det som i denne sammenheng er politiske bagateller. Tanken om at dette skulle få andre konsekvenser enn uenige uvenner står meg særdeles fjern.

Allikevel er det akkurat dette som skjer i store deler av verden. Mennesker blir mishandlet og fengslet fordi de ytrer sine drømmer om en bedre verden.

Historien om Truong Quoc Huy, som du også kan støtte via banneret øverst i denne saken, er et eksempel på akkurat dette.

Spørsmålet jeg som ansatt i IT-bransjen stiller meg er om teknologi kan fungere som et middel både for økt ytringsfrihet verden over, i tillegg til å være verktøy for de som i dag ønsker å ytre seg, men ikke har andre alternativer. Svaret er, slik jeg ser det, ganske opplagt at teknologi kan bidra til begge deler.

Internett er et verktøy som i dag spiller en særdeles stor rolle i hele verden, og den vestlige verden spesielt. At dette verktøyet derfor blir mer viktig også i regimer vi ikke liker å sammenlikne oss med, er slik jeg ser det hevet over enhver tvil. Forsøk på å segmentere nettverk, for eksempel ved å sensurere hele nettsteder, innhold eller lage egne nettverk, blir særdeles dårlig mottatt i vår del av verden. At dette er farbar vei for regimer som benytter sensur, har jeg liten tro på, selv om det beklageligvis skjer. Enten er man på nett, på godt og vondt, eller så er man det ikke.

Heldigvis finnes det veier rundt det meste. Også sensur. Foregangsmenn og -kvinner viser vei for hvordan de benytter teknologi til å formidle sitt budskap, til å nå ut til oss på andre lengde- og breddegrader med informasjon om en hverdag svært ulik vår egen. De skaper bevissthet, og med bevissthet kommer også økt fokus og i sin tur også tiltak. Selv om arbeidet er tidkrevende, og for enkeltmennesker koster mer enn det smaker, er det på lengre sikt et viktig arbeid for de som rammes av sensur. De trenger derfor vår støtte.

For oss som sitter inne foran peisen i et fritt land fullt av snø, føler mange avmakt. Hvordan kan du som enkeltmenneske hjelpe? Amnesty gir oss svaret. Du kan gjøre som følger:

  1. Ser du banneret øverst? Trykk på Alt han ber om er din signatur og legg igjen ditt navn og e-postadresse, så støtter du Amnestys kampanje for ytringsfrihet.
  2. Har du et nettsted? Besøk Amnestys nettsted for å hente bannere du kan bruke på ditt nettsted.
  3. Har du en blogg? Skriv om ytringsfrihet!

Andre gode forslag mottas også med takk. Legg igjen en kommentar!

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler