Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Gratiskulturen

18.03.09

Kidza i dag vokser opp med en oppfatning om at det man finner på internett er gratis og fritt frem for bruk etter eget forgodtbefinnende. Situasjonen er selvsagt ikke entydig, det finnes mange som vet forskjell på ditt og mitt, også på internett, men langt på vei er det en gjengs oppfatning av at det som finnes på internett er gratis og kan brukes slik man selv vil, så lenge man har tilgang til det.

Spørsmålet er hvorfor og hvordan det ble slik, og hva som kan og bør gjøres for å reversere utviklingen.

Misforstå meg rett, det er ikke slik at jeg vil stenge av internett og låse inne alt opphavsbeskyttet innhold. Det jeg ønsker er en kulturendring hvor den gangbare oppfattelsen er at det man finner på internett er andre menneskers åndsverk og eiendom, og at man kanskje må betale for det. Vi er helt avhengige av en kulturendring for å opprettholde en bærekraftig utvikling og produksjon av nytt innhold.

Ingenting i verden er gratis, ikke på kort og spesielt ikke på lang sikt.

Det er heller ikke slik at jeg sier at vi skal og bør betale for alt innhold. Mange opphavsmenn, meg inkludert, produserer åndsverk de gir vekk rettigheter til gratis. Det viktigste er uansett at opphavsmannen eller -kvinnen selv kan velge og bestemme hvilke rettigheter de vil gi sitt innhold, om de vil gi det vekk eller ta betalt for det.

Denne kommentaren har ikke noe poeng. Derimot munner den ut i følgende spørsmål:

Hvordan dyrker vi en digital kultur hvor mennesker forstår forskjell på ditt og mitt?

Anbefalt lesing for anledningen: Free Culture av Lawrence Lessig, mannen bak Creative Commons. Boken kan fritt lastes ned fra nettet, eller kjøpes på døde trær.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler