Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Gratiskulturen

18.03.09

Kidza i dag vokser opp med en oppfatning om at det man finner på internett er gratis og fritt frem for bruk etter eget forgodtbefinnende. Situasjonen er selvsagt ikke entydig, det finnes mange som vet forskjell på ditt og mitt, også på internett, men langt på vei er det en gjengs oppfatning av at det som finnes på internett er gratis og kan brukes slik man selv vil, så lenge man har tilgang til det.

Spørsmålet er hvorfor og hvordan det ble slik, og hva som kan og bør gjøres for å reversere utviklingen.

Misforstå meg rett, det er ikke slik at jeg vil stenge av internett og låse inne alt opphavsbeskyttet innhold. Det jeg ønsker er en kulturendring hvor den gangbare oppfattelsen er at det man finner på internett er andre menneskers åndsverk og eiendom, og at man kanskje må betale for det. Vi er helt avhengige av en kulturendring for å opprettholde en bærekraftig utvikling og produksjon av nytt innhold.

Ingenting i verden er gratis, ikke på kort og spesielt ikke på lang sikt.

Det er heller ikke slik at jeg sier at vi skal og bør betale for alt innhold. Mange opphavsmenn, meg inkludert, produserer åndsverk de gir vekk rettigheter til gratis. Det viktigste er uansett at opphavsmannen eller -kvinnen selv kan velge og bestemme hvilke rettigheter de vil gi sitt innhold, om de vil gi det vekk eller ta betalt for det.

Denne kommentaren har ikke noe poeng. Derimot munner den ut i følgende spørsmål:

Hvordan dyrker vi en digital kultur hvor mennesker forstår forskjell på ditt og mitt?

Anbefalt lesing for anledningen: Free Culture av Lawrence Lessig, mannen bak Creative Commons. Boken kan fritt lastes ned fra nettet, eller kjøpes på døde trær.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt