Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Mikropresentasjoner

24.03.09

Å holde presentasjoner er en viktig del av min hverdag. Allikevel er det ikke slik at alle mennesker jeg ønsker å nå ut til deltar på de arrangementene hvor jeg snakker. Langt vanligere er det at jeg møter folk på tomannshånd. Her sitter også spørsmålene og kommentarene langt løsere enn hva de gjør under en presentasjon.

Derfor har jeg jobbet en del med å utarbeide mikropresentasjoner, det vil si presentasjoner som er laget for fremvisning på mobiltelefon for en eller to personer.

Resultatet er så vellykket at jeg selvfølgelig deler mine erfaringer med deg.

Denne artikkelen tar for seg den programvaren og mobiltelefonen jeg selv benytter til daglig. For presentasjoner benytter jeg Keynote fra Apple, og mobiltelefonen er en iPhone. Den videre prosessen beskriver derfor bruk av Keynote og iPhone til å lage mikropresentasjoner.

Jeg gjør som følger:

 1. Lager ferdig presentasjonen i Keynote.
 2. Eksporterer presentasjonen som bilder, via File og Export….
 3. Åpner iPhoto
 4. Lager et nytt album i iPhoto
 5. Importerer bildene som ble eksportert fra Keynote til iPhoto (dra og slipp)
 6. Sorterer bildene med Vis, Sorter bilder og Etter tittel
 7. Synkroniserer telefonen med iTunes

Nå har bildene dukket opp som et eget album på telefonen.

Presentasjon på iPhone

Presentasjon på iPhone

Jeg kan bruke den innebygde bildefremviseren i iPhone til å vise presentasjonen steg for steg.

Presentasjon på iPhone

For feinschmeckeren

Den observante leser ser at bildene ikke er skalert korrekt til iPhone sin oppløsning. Det resulterer i at man får en sort kant på hver side, eventuelt over og under, avhengig av skjermoppløsningen på presentasjonen. Dette er fullstendig ubetydelig, men skulle du allikevel være fristet til å skreddersy en dedikert presentasjon for iPhone, får du løsningen her.

 1. Åpne Script Editor som du finner i mappen AppleScript i Programmer
 2. Kopier koden under, lagre skriptet og trykk Start
 3. Du får nå en ny presentasjon i Keynote med målene 480 x 320 piksler, som er skjermoppløsningen på iPhone
 4. Resten av prosessen er som beskrevet over

AppleScript-kode:

 1. tell application «Keynote»
 2. set themeWidth to (480) as number
 3. set themeHeight to (320) as number
 4. set chosenTheme to (choose from list (name of appThemes as list)) as Unicode text
 5. set thisSlideshow to make new slideshow with data {theme:chosenTheme, slideSize:{themeWidth, themeHeight}}
 6. end tell

Skript basert på original av macosxhints.com.

Til slutt

Dette er én måte å gjøre det på, tilpasset mine behov, mitt bruksmønster og min telefon. Det finnes sikkert mange gode alternativer. Har du et forslag til en annen løsning, er det selvfølgelig bare å legge igjen en kommentar eller skrive din egen oppskrift og legge igjen trackback.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt