Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Creative Commons er en flopp

30.03.09

Ta det helt med ro, uttalelsen tilhører ikke meg, men juridisk direktør i TONO, Irina Eidsvold Tøien.

I Ballade kan vi i dag lese om hvordan mindre komponister ønsker å gi utvidede rettigheter til sine åndsverk.

Komponist Anders Vinjar sier til Ballade at

— Grunnen til at jeg prøver å undersøke mulighetene til å forvalte et eget verk kom i forbindelse med et filmmusikkarbeid. Dette er et prosjekt på lavbudsjett og består hovedsakelig av gratisarbeid. Siden det er så lite penger involvert ville det vært uhensiktsmessig å registrere verket i TONO/NCB, selv om det ville vært riktig formelt.

I denne sammenheng er Creative Comons et godt alternativ for friere lisensiering av åndsverk som musikk. Imidlertid har TONO en noe annen tilnærming til artistenes egne ønsker. Irina Eidsvold Tøien, juridisk sjef i TONO, uttaler lenger ned i artikkelen at

— Creative Commons er etter min vurdering en flopp, i den forstand at den i veldig liten grad er etterspurt av våre medlemmer. Det er ikke der deres hovedfokus er nå. Fokus ligger på å få betalt for bruk, blant annet for fildeling, ikke ytterligere å legge til rette for muligheter for gratis bruk

Her kunne jeg brukt mye plass på å synse opp og ned om hvor ødeleggende TONO sin manglende kompetanse er for utvikling av nye åndsverk og nye distribusjonsformer, men jeg tror de fleste oppegående mennesker selv ser selvmotsigelsen ved å lese artikkelen i Ballade.

Og forresten, 1996 ringte. De skulle hilse fra Dagens Næringsliv og minne oss på hvordan internett skulle bli en flopp.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • How To Beat Decision Fatigue With Better Brain Habits

  Coined by Roy F. Baumeister, social psychologist and author of Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength, decision fatigue occurs after a long session of decision-making which results in low self-control and willpower.

 • Seth's Blog: Quick or smart?

  Every time you pick up your quickphone, you stop inventing and begin transacting instead.

 • Hvorfor er utenlandskabler så viktig?

  I forbindelse med at Stortinget skal stemme over tilknytning til EUs energibyrå har det oppstått flere kampanjer mot dette. Jeg mener at utenlandskablene er meget viktig for å gjennomføre et grønt skifte i Europa, og selv om jeg ikke har noen mening om tilknytningen til EUs energibyrå, så vil jeg imøtegå kritikken av utenlandskablene.

 • The big secret of small improvements – Hacker Noon

  We have a backlog full of ideas, stories and tasks to last a life time. Every day we see opportunities for small improvements that can be done, but aren’t significant enough to rise above the main feature roadmap and get prioritized. What can we do?

 • Do You Really Know Who’s Tracking Your Every Move? – Hacker Noon

  With GPS data increasingly falling into the wrong hands, cyber-criminals can easily use GPS to build a larger picture of their victims and prepare phishing attacks.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt