Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Creative Commons er en flopp

30.03.09

Ta det helt med ro, uttalelsen tilhører ikke meg, men juridisk direktør i TONO, Irina Eidsvold Tøien.

I Ballade kan vi i dag lese om hvordan mindre komponister ønsker å gi utvidede rettigheter til sine åndsverk.

Komponist Anders Vinjar sier til Ballade at

— Grunnen til at jeg prøver å undersøke mulighetene til å forvalte et eget verk kom i forbindelse med et filmmusikkarbeid. Dette er et prosjekt på lavbudsjett og består hovedsakelig av gratisarbeid. Siden det er så lite penger involvert ville det vært uhensiktsmessig å registrere verket i TONO/NCB, selv om det ville vært riktig formelt.

I denne sammenheng er Creative Comons et godt alternativ for friere lisensiering av åndsverk som musikk. Imidlertid har TONO en noe annen tilnærming til artistenes egne ønsker. Irina Eidsvold Tøien, juridisk sjef i TONO, uttaler lenger ned i artikkelen at

— Creative Commons er etter min vurdering en flopp, i den forstand at den i veldig liten grad er etterspurt av våre medlemmer. Det er ikke der deres hovedfokus er nå. Fokus ligger på å få betalt for bruk, blant annet for fildeling, ikke ytterligere å legge til rette for muligheter for gratis bruk

Her kunne jeg brukt mye plass på å synse opp og ned om hvor ødeleggende TONO sin manglende kompetanse er for utvikling av nye åndsverk og nye distribusjonsformer, men jeg tror de fleste oppegående mennesker selv ser selvmotsigelsen ved å lese artikkelen i Ballade.

Og forresten, 1996 ringte. De skulle hilse fra Dagens Næringsliv og minne oss på hvordan internett skulle bli en flopp.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler