Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Våte, varme bukser

20.04.09

The Pirate Bay

Fredag 17. april ble alle de fire mennene bak The Pirate Bay dømt til ett års fengsel, samt ilagt 30 millioner svenske kroner i solidarisk erstatningsansvar. Dommen ble anket. Selv om meningene har vært delte, tror jeg ikke dommen kommer som en overraskelse på noen.

Både dommen og anken var helt i tråd med min egen spådom. Min gode venn Torgeir Waterhouse mener at boten på «bare» 30 millioner, og ikke 100 som var det opprinnelige søksmålet, kan skyldes at The Pirate Bay kun var medvirkende, og ikke distributører.

Saken har allerede fått svært mye oppmerksomhet på nettet. Øyvind Solstad i NRKbeta brillierer på sitt aller beste med kronikken Gratulerer med våte bukser.

Den kortsiktige gleden

Isolert sett er det en riktig dom. Ulovlig distribusjon, populært kalt piratkopiering, av digitalt innhold er ingen bærekraftig modell for noen, selv ikke de som piratkopierer.

Underholdningsbransjen gnir seg i hendene, spretter champagne fra tidlig morgen til sen kveld, og soler seg i glansen av dommen. Imidlertid vil det ikke ta lang tid før den deilige følelsen de våte, varme buksene nå gir, til varmen forsvinner og glir over i en klam og kald fornemmelse ikledd en ekkel eim.

Den langsiktige nedturen

På lengre sikt, vi snakker kanskje om dager, vil gleden over dommen avdekke en enda mer ubehagelig virkelighet. Hvorfor det? Øyvind Solstad påpeker det essensielle:

  • Mennene bak The Pirate Bay har ingen penger å betale boten med.
  • Dommen gir ingen ekstrainntekter.
  • The Pirate Bay vil fortsatt eksistere, flere tilsvarende tjenester vil komme til.
  • Kundene blir bare mer provosert.

Det eneste underholdningsbransjen har oppnådd, er en dom. Dommen vil, slik jeg ser det, ikke gi et eneste positivt utfall for underholdningsbransjen. Det eneste de oppnår er oppgitte og provoserte kunder. At det svenske piratpartiet fikk 3000 nye medlemmer de første syv timene etter domsavsigelse, er en klar indikasjon på akkurat dette.

Jeg har kjøpt min siste CD og DVD. Film med fornuftige vilkår er det ikke mulig å kjøpe på nett. Det vil utgå fullstendig. Musikk finnes mange steder, men jeg har forbannet meg på å holde meg unna samtlige selskaper som står bak søksmålet mot The Pirate Bay, hovedsakelig ledet av IFPI. Jeg oppfordrer deg til det samme. Den fulle listen finner du på IFPIs nettsider. Listen tatt i betraktning kommer det til å bli svært lite ny musikk på meg i tiden som kommer.

I et større perspektiv er det grunn til å stille spørsmålstegn ved hele saken. Ikke dommen i seg selv, men hele prosessen underholdningsbransjen ensidig har kjørt mot ulovlig distribusjon, fremfor å fokusere på å levere konkurransedyktige tjenester.

Hva blir det neste?

Spørsmålet er hva som blir neste mål for underholdningsbransjens advokater. Det finnes flere tilsvarende nettsteder som The Pirate Bay. Det er nærliggende å tro at et eventuelt nytt søksmål, dersom et slikt skulle komme, vil være rettet mot en alternativ tjeneste.

Men hva så? Hvor går grensen for hva de anser som legalt og illegalt? Det er en enorm gråsone. The Pirate Bay ga tilgang til store mengder illegalt innhold. Det samme gjør Google, blant annet med sitt spesialiserte torrent-søk. Det er dog åpenbart at Google aldri vil være gjenstand for et søksmål, men et sted mellom disse to ytterpunktene vil det garantert oppstå debatt om hvor grensen går. Og det er dette som bekymrer meg. Det blir altså kommersielle selskaper som setter agendaen for hva som er legalt og illegalt. Det er dette, og kun dette, som gjør at jeg har gitt min støtte til The Pirate Bay.

Hva kan du gjøre?

Alt vil forbli som før. Dommen vil ikke resultere i nye, revolusjonerende tjenester fra underholdningsbransjen. Den vil ikke resultere i lavere priser på digitalt innhold, verken på plast eller i nedlastet form. Den vil ikke resultere i bedre personvern.

Tvert i mot.

Med denne dommen vil underholdningsbransjen få forsterket deres inntrykk av at deres eksisterende forretningsmodeller er gangbar praksis. Det er trist, for hadde dommen vært full frifinnelse, ville det vært forbrukernes anledning til å svekke underholdningsbransjens selvgode inntrykk, og kanskje ville vi sett nye tjenester, lavere priser og bedre personvern.

Den muligheten er nå borte.

Umiddelbart er det lite vi forbrukere kan gjøre, annet enn å gi uttrykk for vår misnøye med underholdningsbransjens maktmisbruk og fraværende tjenester. Vi kan la være å kjøpe deres produkter.

Jeg vil også komme tilbake med en ny artikkel om hva du kan gjøre, straks planene er klare.

Til slutt slår det meg også som et paradoks at underholdningsbransjen hevder at salget stuper, mens de samtidig hevder at The Pirate Bay skal ha tjent millioner på illegal aktivitet.

Les mer

Det har vært skrevet svært mye om denne saken. Her er en liste hvor du kan lese til øyet går tørt og hodet går fullt:

God lesing!

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler