Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hva blir det neste?

07.05.09

De fleste eksisterende fildelingsteknologier er oppbrukt for piratene. Man kan på forskjellig vis få tilgang til IP-adressene til de som laster ned eller distribuerer innholdet. Potensielt sett kan man på denne måten spore opp de involverte personene.

Jeg tør påstå at disse teknologienes dager er talte. Ikke fordi teknologien er dårlig, men fordi piratene i lys av det siste halvårets hendelser ser seg nødt til å komme opp med teknologi som fullstendig anonymiserer fildeling.

Derfor tror jeg vi i løpet av det neste halvåret vil se nye fildelingsteknologier hvor man verken kan se IP-adressene, sniffe de opp med pakkesniffere eller på annen måte se informasjon som tilkjennegir avsender eller mottaker.

Enhver nettverksguru vil sikkert kunne fortelle meg masse om kompleksiteten i dette, eller at det faktisk ikke vil la seg gjennomføre i det hele tatt. IP-adresser er blant internetts byggestener og er helt fundamentalt for utveksling av informasjon mellom maskiner. Jeg, derimot, er overbevist om at vi vil se denne typen tjenester. Vi har landet mennesker på månen. Vi har bygget internett. Vi kan garantert også anonymisere kommunikasjon på internett.

Personlig synes jeg det er en uheldig utvikling. Underholdningsbransjens jakt på pirater har gått så langt at vi nå risikerer å miste en hver anledning til å overvåke annen ulovlig trafikk, for eksempel barnepornografi. Jeg ønsker ikke å sammenlikne ulovlige handlinger, for de er isolert sett alvorlige alle sammen, men enkelte ganger er det greit å ha perspektiv på hvor innsatsen legges ned.

Samtidig synes jeg også det er en forståelig utvikling. Heksejakt sluttet man med på 1700-tallet. At den gjenoppstår i digital form er ikke bare uheldig, der er ikke noe et opplyst samfunn kan være seg bekjent. Overvåking av trafikk kan kun forsvares når det utføres av uavhengige aktører og eventuelle ulovligheter håndteres av rette instanser.

Mens du grubler litt over hva fremtiden vil bringe, kan du ta en titt på tjenesten Anonymous P2P.

For alt jeg vet finnes det kanskje slike teknologier og tilhørende tjenester allerede. Vet du om noen?

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler