Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Lada Niva

19.05.09

Lada Niva

Volvo XC90? Range Rover Sport? BMW X5? Mercedes ML? Porsche Cayenne? Audi Q7?

Tror ikke det.

Det feteste kjøretøyet for gutter med stor G heter Lada Niva. Dette prakteksemplaret av en bil er russisk kvalitet på sitt beste. Tenningen sitter på feil side, all tekst på instrumentpanelet er på russisk og kjøreegenskapene stiller i en egen klasse sammen med hest og slede.

Allikevel er akkurat dette eksemplaret helt uvurderlig for eieren.

Den observante leser har selvfølgelig fått med seg at undertegnede og hans bedre halvdel frekventerer hytta på fjellet på svært regelmessig basis. Og hytta ligger, som alle andre respektable hytter, utilgjengelig og avsides plassert, fortrinnsvis på toppen av en lang, bratt og skummel bakke.

Mennesker, vi liker å tro, hvis personlige kroppsdel står i stil med girspaken på Lada Niva — kort og tynn — ville selvfølgelig kjøpt det man på sent 80-tall ville kalt en børstraktor. Hvis du derimot virkelig er ute etter å skille deg ut, uansett sosialt lag, er Lada Niva bilen du kjøper i stedet for alt annet.

Vår hytte ligger altså på toppen av en slik lang, bratt og skummel bakke. Når jeg selv på sommeren må piske Focus-en for å komme opp bakkene i 2. gir, ligger det i kortene at vinteren ikke er nevneverdig enklere. Derfor kan vi skryte av å ha en egen børstraktor dedikert utelukkende for å ta oss opp de siste bakkene.

Uansett, nok prat, her er kalde fakta om Lada Niva:

 • Produsent: Во́лжский автомоби́льный заво́д (bedre kjent som Lada)
 • Modell: 2121 (bedre kjent som Niva)
 • Årgang: 1982 (tror vi)
 • Motor: 4 sylindre, rekke
 • Slagvolum: 1,6 liter
 • Hestekrefter: Originalt 72, nå ligger de fleste på beite
 • Starter: Som regel på andre forsøk, etter en helt spesiell rutine
 • Mangler: Det meste
 • Har til gjengjeld: Kjetting, vinsj og lavserie
 • Nyttelast: 2 voksne, 1 katt, tilhørende bagasje, ski og mat
 • Bensinforbruk: Ukjent, men ganske mye
 • CO2-utslipp: Står sannsynligvis i stil med Tsjernobyl

Er du virkelig ute etter å skille deg ut, er Lada Niva det naturlige valget. :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt