Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

The Flip Ultra HD

12.06.09

The Flip Ultra HD

Jeg har i lengre tid vurdert å gå til anskaffelse av et skambillig videokamera. Målet var et HD-kamera til under 2000,- kroner.

Etter en rask spørrerunde på Twitter var 95 prosent av alle svar The Flip. The Flip Ultra HD er et bittelite kamera som fanger film i 720p med 30 bilder per sekund. Spesifikasjonene er naturlig nok ikke de mest spenstige, men etter å ha sett en håndfull prøveklipp, var jeg overbevist om at dette var noe for meg.

Spesifikasjoner

Beskrivelse Egenskap
Minne: 8 GB
Skjerm: 2″ (960 x 240 piksler)
Videokvalitet: 1280 x 720 piksler progressiv (720p)
Sensor: CMOS
Bitrate: 9 Mbps
Videoformat: H.264 video, AAC lyd og MP4 container
Hvitbalanse og eksponering: Automagisk
Blender: f/2.4
Zoom: 2 x digital
Batterier: Medfølgende batteripakke eller to stykk AA
Lader: Via USB mot datamaskin eller en USB-lader (f.eks. iPhone sin)
Fysiske dimensjoner: 10,8 x 5,6 x 3,0 cm (H x B x D)
Vekt: 170 gram (kontrollveid av meg)
Høyttaler og mikrofon: Innebygget stereomikrofon
TV-ut: HDMI
Stativfeste: Ja
Bæreveske: Ja

Prisen er 199,- daler over there, så kan du selv gjøre matematikken for import til Norge.

Design og brukervennlighet

The Flip ser ut som noe Apple har laget. For The Flip Ultra HD kan du velge mellom hvit og sort, glossy plast, for eksempel som den hvite MacBook-en. Kameraet er lite, lett og ligger fint i hånden.

The Flip Ultra HD

På baksiden finner du en skjerm og en håndfull knapper. Dette kameraet er så enkelt å betjene at du kan gi det til nær sagt hvem som helst, og de kan betjene det uten nevneverdig opplæring. Her har andre produsenter masse å lære.

The Flip Ultra HD

Installasjon og oppsett

Første gang du skrur på kameraet, blir du veiledet gjennom oppsett av dato og klokkeslett, samt andre smånyttige innstillinger.

The Flip Ultra HD kobler du til USB-porten på maskinen, enten direkte fra kameraets USB-arm, eller med en USB forlengerleding. I kameraet finner du programvare for overføring, lagring, deling og enkel redigering av video. Du er imidlertid ikke nødt til å benytte denne programvaren. Akkurat som med et digitalt fotoapparat får du tilgang til det innebygde minnet, og kan overføre videofiler med en filbehandler.

Lading skjer via USB, enten mot en datamaskin eller en USB-lader, dersom du har en slik. Selv benytter jeg laderen til iPhone, hvilket eliminerer behovet for enda en lader når jeg er på tur.

Testklipp

Jeg har her lagt ut et testklipp, så kan du selv bedømme kvaliteten på lyd og bilde.

Bildekvalitet

Jeg er veldig fornøyd med bildekvaliteten. Fargene er gode, det samme er kontrast og skarphet. The Flip Ultra HD lider litt under mangelen på en bildestabilisator, men med litt konsentrasjon og øvelse går det greit å holde bildet stille.

Filming i dårlig lys fungerer sånn rimelig greit. Det blir litt støy i bildet, men prisen tatt i betraktning står det ikke nevneverdig tilbake for det andre kameraet jeg disponerer, et Canon HF10. I forhold til forventningene ble jeg positivt overrasket.

Lydkvalitet

Lyden står i stil til bildet. Den innebygde stereomikrofonen fanger meget godt opp lyder og gjengir dem klart og tydelig. Det eneste jeg har å utsette, er at hvis man dunker i kameraet under filming, forplanter lyden seg lett til mikrofonen, noe som høres på opptaket. Akkurat som med bildet unngår man dette ved litt konsentrasjon og øvelse.

Konklusjon

Fordeler

  • Størrelse
  • Vekt
  • Lyd- og bildekvalitet
  • Brukervennlighet
  • Pris

Ulemper

  • Den ytterste linsen er ikke inntrukket, økt risiko for riper
  • Krever konsentrasjon for å unngå rystelser
  • Dunk i kameraet forplanter seg til mikrofonen, høres godt

Det heter at man får hva man betaler for. Imidlertid mener jeg The Flip Ultra HD leverer godt over mine forventninger til et så billig kamera. Har du pengene, og er i markedet etter et skambillig videokamera, er det løp-og-kjøp for å skaffe deg The Flip Ultra HD.

Martin anbefaler The Flip Ultra HD

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Film • Musikk • Bok Foto Tester

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler