Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Blod på mammuttann

17.06.09

I dag ble det kjent at IFPI går til sak mot Telenor, for å sperre tilgangen til The Pirate Bay for Telenors internettkunder.

I dag ble det også kjent at politikerne støtter opp om fortsatt overvåking av fildelere.

Alle oppegående mennesker med normal rettsforståelse forstår at overvåking og sensur ikke er akseptabel praksis i vårt samfunn.

Verden er i ferd med å digitaliseres. Tidligere gjorde vi alle våre gjøremål i den virkelige verden, det vil si uten en datamaskin, uten internett. I dag, derimot, utfører vi svært mange av våre gjøremål foran datamaskinen, på internett. Vi handler, vi jobber, vi går i banken, vi sosialiserer og vi deler gode opplevelser.

I gamle dager var enhver form for overvåking og sensur ansett som en uting. Man overvåket ikke uskyldige mennesker og man sensurerte verken deres meninger eller deres rett til å ferdes fritt i samfunnet. I dag, derimot, finnes det pengesterke aktører som for egen vinnings skyld taler for at både overvåking og sensur av bør foregå.

Underholdningsbransjen er en døende mammut som har fått blod på tann. Den er døende fordi den ser seg blind på problemet, uten å se at de selv sitter på løsningen. For underholdningsbransjen er jeg en potensiell pirat, ikke en potensiell kunde. I stedet for å konsentrere seg om å gjøre meg til en trofast og lojal kunde, konsentrerer de seg om å overvåke mine bevegelser og sensurere steder jeg har tilgang til. Det er ikke akseptabelt, og jeg sverger på at jeg aldri igjen vil bli kunde av en bransje som bedriver slik praksis.

Enda mindre tilgivelig er det at politikerne ikke vet bedre, der de har latt seg påvirke av den pengesterke underholdningsbransjen. I et samfunn med folkevalgte forventer man at de folkevalgte ser overgangen til et digitalisert samfunn, og forstår at uakseptabel praksis i det virkelige liv også er uakseptabel praksis i det digitale. Akkurat som jeg sverger på at jeg aldri skal bli kunde av underholdningsbransjen så lenge de bedriver slik praksis, sverger jeg samtidig på at jeg aldri vil stemme på et politisk parti støtter opp om overvåking og sensur.

Det er en bisarr tanke at noen saksøker en internettleverandør for å tilby sine kunder fri tilgang til internett. Hvem skal saksøke Statens vegvesen for å gi meg muligheten til å kjøre innom en ulovlig våpenforhandler? Eller Posten for å gi meg muligheten til å sende narkotika med brevpost?

Ikke rart det heter at veien til helvete er brolagt med gode intensjoner.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler