Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Blod på mammuttann

17.06.09

I dag ble det kjent at IFPI går til sak mot Telenor, for å sperre tilgangen til The Pirate Bay for Telenors internettkunder.

I dag ble det også kjent at politikerne støtter opp om fortsatt overvåking av fildelere.

Alle oppegående mennesker med normal rettsforståelse forstår at overvåking og sensur ikke er akseptabel praksis i vårt samfunn.

Verden er i ferd med å digitaliseres. Tidligere gjorde vi alle våre gjøremål i den virkelige verden, det vil si uten en datamaskin, uten internett. I dag, derimot, utfører vi svært mange av våre gjøremål foran datamaskinen, på internett. Vi handler, vi jobber, vi går i banken, vi sosialiserer og vi deler gode opplevelser.

I gamle dager var enhver form for overvåking og sensur ansett som en uting. Man overvåket ikke uskyldige mennesker og man sensurerte verken deres meninger eller deres rett til å ferdes fritt i samfunnet. I dag, derimot, finnes det pengesterke aktører som for egen vinnings skyld taler for at både overvåking og sensur av bør foregå.

Underholdningsbransjen er en døende mammut som har fått blod på tann. Den er døende fordi den ser seg blind på problemet, uten å se at de selv sitter på løsningen. For underholdningsbransjen er jeg en potensiell pirat, ikke en potensiell kunde. I stedet for å konsentrere seg om å gjøre meg til en trofast og lojal kunde, konsentrerer de seg om å overvåke mine bevegelser og sensurere steder jeg har tilgang til. Det er ikke akseptabelt, og jeg sverger på at jeg aldri igjen vil bli kunde av en bransje som bedriver slik praksis.

Enda mindre tilgivelig er det at politikerne ikke vet bedre, der de har latt seg påvirke av den pengesterke underholdningsbransjen. I et samfunn med folkevalgte forventer man at de folkevalgte ser overgangen til et digitalisert samfunn, og forstår at uakseptabel praksis i det virkelige liv også er uakseptabel praksis i det digitale. Akkurat som jeg sverger på at jeg aldri skal bli kunde av underholdningsbransjen så lenge de bedriver slik praksis, sverger jeg samtidig på at jeg aldri vil stemme på et politisk parti støtter opp om overvåking og sensur.

Det er en bisarr tanke at noen saksøker en internettleverandør for å tilby sine kunder fri tilgang til internett. Hvem skal saksøke Statens vegvesen for å gi meg muligheten til å kjøre innom en ulovlig våpenforhandler? Eller Posten for å gi meg muligheten til å sende narkotika med brevpost?

Ikke rart det heter at veien til helvete er brolagt med gode intensjoner.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt