Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Apple, selskapet jeg hater å elske

05.08.09

Apple-logo

Jeg har en bekjennelse å komme med: Jeg elsker Apple-produkter. Og jeg hater at jeg elsker dem.

For omlag to og et halvt år siden fikk jeg min første Mac. Etter å ha wrestlet med Windows i nærmere to tiår, var tiden overmoden for å prøve noe annet. Ideelt sett burde jeg gått rett på Linux, men som min gode venn Petter Reinholdtsen sier, er Mac avrusingsklinikken for de som vil gå over til Linux. Dessuten har jeg noen programmer som ikke kjører under Linux.

To og et halvt år senere sitter jeg fortsatt på Mac, og alt tyder på at jeg blir værende her en god stund fremover. Jeg har til og med utvidet porteføljen av Apple produkter med en telefon og to merkelige trådløse dingser kjent som Time Capsule og AirPort Express.

Da jeg ved ren tilfeldighet snublet over programmet Remote for iPhone, innså jeg at en eventuell overgang til Linux svinner hen. Og det er vel det Apple satser på, selv om jeg faktisk ikke føler meg frihetsberøvet. Sjelden har jeg elsket et hatet produkt så mye. Eller omvendt.

Ved hjelp av Remote for iPhone og Mac-en kan jeg trådløst spille av musikk i et hvilket som helst rom, gitt at det står en AirPort Express og et sett høyttalere der. Sikkert ingen kunst i seg selv, men enkelheten både i oppsett og bruk av denne løsningen er intet annet en forbilledlig for andre leverandører. Det er enkelt, elegant og det fungerer. Hver gang. Uten problemer.

Bakgrunnen i mitt elsk-/hatforhold til Apple er at de på den ene siden både tar i bruk fri programvare i sine systemer, og bidrar tilbake til fri programvaremiljøet med forbedringer, mens de samtidig holder sine egne produkter mer lukket enn Nord-Korea. Hvor frustrerende er ikke det for en tilhenger av fri programvare? Hadde produktene enda bare vært elendige, sett ut som søppel og hatt ditto brukervennlighet, ville jeg ikke vært så frustrert.

Da får jeg heller trøste meg med at de åpne formatene jeg har lagret alle mine data i fungerer fint på Mac. Og at fri programvare gjør det samme.

*curses*

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt