Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Valg anno 2009

20.08.09

Valg?

For noen dager siden dumpet valgkortet for årets Stortingsvalg i ned i postkassen. Da jeg er bosatt i Oslo, men skal stemme i Røyken, finner jeg det fordelaktig å forhåndsstemme. Dermed avlegger jeg Røyken kommunes nettsted et besøk, for å finne den informasjonen jeg trenger.

Informasjonen jeg blir tilbudt gjør meg mer trist enn overrasket. Informasjon om stemmelokale og åpningstider, som skal være lett tilgjengelig for absolutt alle, er publisert som et Microsoft Word-dokument. Det finnes ingen, absolutt ingen rasjonelle argumenter for at så enkel og så viktig informasjon skal publiseres som et Word-dokument, som er et leverandøreid dokumentformat.

Røyken kommune krever således at jeg skal kjøpe en lisens på Microsoft Office for å kunne avlegge min forhåndsstemme ved høstens stortingsvalg.

Som innbygger har jeg krav på å få tilgang til informasjon på den måten jeg selv foretrekker. Å være avhengig av et bestemt produkt fra en bestemt leverandør, i dette tilfellet kontorpakken Office fra Microsoft, for å kunne avlegge min stemme ved Stortingsvalget 2009 er fullstendig uholdbart.

Man kunne til sammenlikning forestilt seg at jeg måtte kjøpe et valgkort for å stemme. Ikke bare måtte jeg betale for valgkortet, jeg måtte også kjøpe det fra en bestemt leverandør som i sin tur bestemmer pris og andre vilkår for hvordan jeg skal bruke valgkortet mitt.

Løsningen, hvor kjedelig den enn høres ut, vil for Røyken kommune være å publisere den samme informasjonen som en helt tradisjonell nettside, i tråd med regjeringens krav. Hvorfor gjøre det vanskelig?

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk Standarder WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler