Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Deling og stjeling

09.09.09

Ved en feiltakelse kom jeg i skade for å publisere denne posten litt for tidlig. Den ble derfor avpublisert etter kort tid, i påvente av riktig tidspunkt. I mellomtiden har jeg også gjort noen justeringer i teksten. De første 10 kommentarene ble skrevet til den opprinnelige teksten.

Nylig ble nettstedet Dele — ikke stjele lansert av 37 organisasjoner i kulturlivet. Hensikten er å forhindre piratkopiering av åndsverk.

Spørsmålet er, hvor god kontroll har de selv på håndtering av andres åndsverk og tilhørende lisenser?

I går kunne ABC Nyheter bringe nyheten om at Dele — ikke stjele selv har brutt opphavsretten. I denne anledning har jeg blitt hanket inn som «ekspertkommentator».

Nettstedet benytter seg av publiseringsløsningen WordPress, som er fri programvare. Det vil si at Dele — ikke stjele fritt kan laste ned, bruke og gjøre endringer i løsningen.

Videre har WordPress en funksjonalitet som heter «themes», som gjør det mulig å endre utseende på et nettsted ved å installere forskjellige designpakker.

Dele — ikke stjele benytter seg av en designpakke (theme) ved navn DynaBlue, utviklet av WebDesignLessons.com. For å finne ut hvorvidt Dele — ikke stjele har rettigheter til å benytte denne designpakken, må man sjekke lisensen som følger med. Imidlertid følger det ingen lisens med designpakken, og det finnes heller ingen informasjon på designpakkens nettsted om hvordan designpakken skal benyttes, hva brukerne kan gjøre med den, eller liknende.

Uansett er denne designpakken å anse som et åndsverk, utviklet av WebDesignLessons.com. I Norge er alle åndsverk automatisk beskyttet av åndsverkloven, uten at opphavsmannen trenger å foreta seg noe. I USA, hvor denne designpakken er utviklet, må opphavsmannen påføre et copyright-symbol for å markere opphavsrett til åndsverket. Det er ikke gjort i designpakken, derfor er det uklart hvilke rettigheter som gjelder.

Slik jeg ser det benytter Dele — ikke stjele seg av en designpakke med uklare lisensbetingelser, ettersom lisensbetingelsene er fraværende. Ettersom lisensbetingelsene er uklare, er det også uklart hvilke rettigheter Dele — ikke stjele har når det gjelder bruk og endring av designpakken. Det vet man ikke før man kontakter utvikleren, WebDesignLessons.com, og etterspør lisens og intensjon.

Det er min klare oppfatning at Dele — ikke stjele burde valgt en annen designpakke, hvor lisensbetingelsene var klare. For eksempel kunne de valgt designpakken som følger med WordPress, og bygget videre på denne, da denne har en lisens som gir dem full frihet til å bruke og endre designpakken slik de selv ønsker.

Det er både merkelig og uheldig at aktører som omtaler rettigheter til digitalt innhold ikke selv tar seg bryet med å benytte løsninger som ikke sår tvil om deres egen kompetanse på området. Det i hvert fall ikke første gang det skjer.

Da saken ble kjent i ABC Nyheter ble jeg etter kort tid kontaktet av en av organisasjonene bak Dele — ikke stjele. De ønsket informasjon om hva som har vært gjort galt og hvordan de kunne ordne opp i problemet, noe jeg synes er meget ryddig. Jeg har hatt flere samtaler med både ledere og utviklere, for å bistå i den videre prosessen, og jeg er sikker på at Dele — ikke stjele vil rydde opp etter seg.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler