Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Deling og stjeling

09.09.09

Ved en feiltakelse kom jeg i skade for å publisere denne posten litt for tidlig. Den ble derfor avpublisert etter kort tid, i påvente av riktig tidspunkt. I mellomtiden har jeg også gjort noen justeringer i teksten. De første 10 kommentarene ble skrevet til den opprinnelige teksten.

Nylig ble nettstedet Dele — ikke stjele lansert av 37 organisasjoner i kulturlivet. Hensikten er å forhindre piratkopiering av åndsverk.

Spørsmålet er, hvor god kontroll har de selv på håndtering av andres åndsverk og tilhørende lisenser?

I går kunne ABC Nyheter bringe nyheten om at Dele — ikke stjele selv har brutt opphavsretten. I denne anledning har jeg blitt hanket inn som «ekspertkommentator».

Nettstedet benytter seg av publiseringsløsningen WordPress, som er fri programvare. Det vil si at Dele — ikke stjele fritt kan laste ned, bruke og gjøre endringer i løsningen.

Videre har WordPress en funksjonalitet som heter «themes», som gjør det mulig å endre utseende på et nettsted ved å installere forskjellige designpakker.

Dele — ikke stjele benytter seg av en designpakke (theme) ved navn DynaBlue, utviklet av WebDesignLessons.com. For å finne ut hvorvidt Dele — ikke stjele har rettigheter til å benytte denne designpakken, må man sjekke lisensen som følger med. Imidlertid følger det ingen lisens med designpakken, og det finnes heller ingen informasjon på designpakkens nettsted om hvordan designpakken skal benyttes, hva brukerne kan gjøre med den, eller liknende.

Uansett er denne designpakken å anse som et åndsverk, utviklet av WebDesignLessons.com. I Norge er alle åndsverk automatisk beskyttet av åndsverkloven, uten at opphavsmannen trenger å foreta seg noe. I USA, hvor denne designpakken er utviklet, må opphavsmannen påføre et copyright-symbol for å markere opphavsrett til åndsverket. Det er ikke gjort i designpakken, derfor er det uklart hvilke rettigheter som gjelder.

Slik jeg ser det benytter Dele — ikke stjele seg av en designpakke med uklare lisensbetingelser, ettersom lisensbetingelsene er fraværende. Ettersom lisensbetingelsene er uklare, er det også uklart hvilke rettigheter Dele — ikke stjele har når det gjelder bruk og endring av designpakken. Det vet man ikke før man kontakter utvikleren, WebDesignLessons.com, og etterspør lisens og intensjon.

Det er min klare oppfatning at Dele — ikke stjele burde valgt en annen designpakke, hvor lisensbetingelsene var klare. For eksempel kunne de valgt designpakken som følger med WordPress, og bygget videre på denne, da denne har en lisens som gir dem full frihet til å bruke og endre designpakken slik de selv ønsker.

Det er både merkelig og uheldig at aktører som omtaler rettigheter til digitalt innhold ikke selv tar seg bryet med å benytte løsninger som ikke sår tvil om deres egen kompetanse på området. Det i hvert fall ikke første gang det skjer.

Da saken ble kjent i ABC Nyheter ble jeg etter kort tid kontaktet av en av organisasjonene bak Dele — ikke stjele. De ønsket informasjon om hva som har vært gjort galt og hvordan de kunne ordne opp i problemet, noe jeg synes er meget ryddig. Jeg har hatt flere samtaler med både ledere og utviklere, for å bistå i den videre prosessen, og jeg er sikker på at Dele — ikke stjele vil rydde opp etter seg.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt