Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Stressmestring

23.09.09

Jeg er ikke psykolog og kan fint lite om korrekte måter å håndtere stress og ubehagelige situasjoner på. Imidlertid har arbeidslivet gitt meg min dose for resten av livet, hvilket igjen har gitt meg verdifulle erfaringer som jeg gjerne deler med deg.

Hva er stress?

For meg kommer stress i mange former. Det kan være mange arbeidsoppgaver, at jeg er sent ute til en avtale, har dårlig tid til å rekke et fly, ikke har nok tid til en deadline, eller rett og slett ubehagelige situasjoner eller rastløshet. I alle tilfeller er stress en individuell greie og ingen kan gi deg et svar på når du blir stresset eller ei, langt mindre et svar på hvordan du skal forholde deg i situasjoner som stresser deg.

Stress for meg er en følelse av fysisk og psykisk ubehag. Det fysiske spenner fra vondt i hodet via rastløshet og søvnløshet til vondt i magen, mens det psykiske i stor grad relaterer seg til manglende evne til å tenke strukturert og rasjonelt. For meg finnes det både kortvarig og langvarig stress.

Hva stresser deg?

Før du kan starte med å bekjempe stress, må du være klar over hva som stresser deg. Du må altså ha vært stresset og kjent på ubehaget, før du kan gjøre noe med det. Har du hatt en tøff dag? Spør deg selv om hvorfor, det kan gi det svaret på hva som stresser deg. Det samme kan humørsvingninger gjøre. Er du nedenfor, grinete, lei eller deprimert? Svaret kan vise deg veien ut av situasjonen. Verre er det imidlertid hvis du ikke finner et svar, slik jeg av og til opplever.

Selv blir jeg stresset av flere ting:

 • Er sent ute til en avtale
 • Er sent ute til et fly/tog/buss
 • For liten tid til deadline
 • Ubehagelige situasjoner
 • Manglende oversikt over oppgaver

For din egen del anbefaler jeg at du skriver ned alle situasjoner som stresser deg. Det vil gi deg mentale knagger å henge videre stressmestring på. Spesielt situasjonene hvor du ikke finner et klart svar på hvorfor du blir stresset bør du skrive ned.

Hva fungerer for deg?

Straks du har skrevet ned alle situasjonene som stresser deg, vil det være enklere å forholde seg til dem. I alle tilfeller handler det om mental bevisstgjøring og at man er klar over at nå befinner jeg meg i en stressende situasjon. Løsningen på mine punkter vil være som følger:

 • Er sent ute til en avtale: Jeg er på vei og kan ikke komme raskere enn jeg gjør.
 • Er sent ute til et fly/tog/buss: Jeg er på vei og kan ikke komme raskere enn jeg gjør.
 • For liten tid til deadline: Hold fokus på oppgaven, eventuelt deleger oppgaver til andre. Gi beskjed i god tid om deadline ikke overholdes.
 • Ubehagelige situasjoner: Om mulig, forlat situasjonen. Hvis ikke, gi klar beskjed om at situasjonen er uholdbar og hva som må gjøres.
 • Manglende oversikt over oppgaver: Kartlegge alle oppgaver og prioritere dem, gjerne etter GTD-metoden, men ikke slavisk. Dette er en av mine viktigste stressforebyggere.
 • Er rastløs: Er rastløsheten rasjonelt begrunnet? Som regel ikke.

Gjør noe med det

De aller fleste årsakene til stress er det mulig å gjøre noe med, men ikke alle. Ikke uvanlig er stress relatert til jobb, og selv om stress også forekommer i privatlivet, bør du arbeide aktivt for å kvitte deg med årsakene til dem.

Årsakene i det private er oftere vanskeligere å kvitte seg med enn de jobbrelaterte. En jobb kan du gå fra når dagen er endt, eventuelt kan du bytte jobb. Private stressfaktorer kan du imidlertid ikke gå fra like enkelt. Privat er jeg sjelden stresset, men jeg merker at de gangene jeg er det, går det mer inn på meg fordi det angår meg personlig, og ikke en rolle jeg har på jobben. Nøkkelen til å håndtere stress privat er for min del grei nok planlegging av hverdagen, samt å ikke ta på meg for mange oppgaver eller verv.

På jobben skal du forvente at din arbeidsgiver har et profesjonelt forhold til arbeidsoppgaver, fordeling av oppgaver og håndtering av vanskelige situasjoner. Er du, eller kjenner du noen som er i en vanskelig arbeidssituasjon, skal du forvente at du skal kunne ta opp dette med arbeidsgiver, og at problemet løses. Hvis ikke skal du bytte jobb. Stort gjennomtrekk av mennesker i en organisasjon kan være et signal på at arbeidsmiljøet ikke er optimalt.

Finn ditt pustehull

Ta deg fri! Og når du har fri, gjør noe helt annet enn de situasjonene hvor du blir stresset. Min beste kilde til inspirasjon er naturen, enten det er utenfor min egen dør eller på fjellet. I godt selskap i naturen tenker jeg på alt annet enn stressende situasjoner, og tar lett og ledig fatt på nye arbeidsoppgaver når jeg er tilbake.

Dette er mine tanker og måter å håndtere stress på. For alt jeg vet er de direkte ukorrekte, men de fungerer for meg. Har du noen fine tips og erfaringer, del de gjerne i en kommentar.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler