Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Jeg velger iPhone (igjen)

27.11.09

iPhone 3GS

Jeg skal i disse dager skaffe meg ny telefon. Nok en gang faller valget på iPhone. Som ansatt i Friprogsenteret går dette selvfølgelig ikke upåaktet hen i folden, så jeg synes det er på sin plass med en rask redegjørelse.

Frie markeder

Jeg er tilhenger av frie markeder, også når det gjelder elektronikk og programvare. Til tross for at fri programvare gir eieren mer frihet og flere rettigheter enn med lukket programvare, er jeg ikke tilhenger av at lukket programvare skal forfordeles i forhold til annen programvare. Det vil være å ekskludere aktører fra markedet, noe jeg ikke er tilhenger av.

Videre mener jeg det vil være direkte feil å begrense seg til fri programvare når man skal gå til anskaffelse av programvare. Tilsvarende skal man selvfølgelig ikke begrense seg til lukket programvare. I begge tilfeller kan man ende opp med programvare som ikke dekker behovene man har.

Tilsvarende gjelder også meg når jeg skal gå til anskaffelse av ny telefon. Å sette som første kriterium at telefonen skal være «åpen» vil sette begrensninger for det videre utvalget. For meg handler det først og fremst om å løse mine behov på en så brukervennlig måte som mulig. Dersom en åpen telefon gjør dette, vil det være et naturlig valg. Dersom en lukket telefon gjør dette, vil jeg velge den i stedet. Jeg liker å kalle det pragmatisme.

Hvor lukket er iPhone?

Apple sine produkter fremholdes ofte som det ultimate eksempelet på et lukket regime hvor få valg overlates til brukeren. Men er det egentlig ille? Andreas Schjønhaug hos NetLife Research skrev nylig en god artikkel om hvordan færre valg gjør oss mer effektive. Det paradoksalt morsomme er at iPhone i all hovedsak er bygget på fri programvare, påklistret et tynt, lukket lag på toppen hvor Apple legger sine forretningshemmeligheter. Det har jeg ingen betenkeligheter med, spesielt ikke når man samtidig vet at Apple bidrar tilbake til fri programvaremiljøet.

Ta gjerne en titt under menyvalget «Rettigheter» under innstillingene, hvor du blant annet vil finne gjengivelser av BSD og GPL:

iPhone rettigheter

Det handler ikke om enten eller — fri eller lukket — men om hvordan fri og lukket kan sameksistere for å lage gode produkter. Det ser vi svært mange steder, ikke bare hos Apple.

For meg er det langt viktigere at jeg ikke låser meg til Apples produkter, slik Apple legger opp til. Det er viktig at jeg lagrer mine dokumenter, regneark, presentasjoner, musikk, film og annet digitalt innhold i formater som lett lar seg flytte mellom forskjellige plattformer. Det var blant annet en av årsakene til at det var så enkelt å migrere fra Windows til Mac for tre år siden.

For ordens skyld vil jeg til slutt påpeke at jeg anser iPhone som en lukket telefon, slik at det ikke er noen tvil om akkurat det.

Denne artikkelen er også publisert i Friprog-bloggen.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Apple & Mac Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler