Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Respekt for publikum

30.11.09

Martin Bekkelund

BloggCamp

Foto: Eirik Helland Urke Creative Commons-Attribution-Share AlikeCreative Commons-Attribution-Share AlikeCreative Commons-Attribution-Share Alike

Jeg holder en del foredrag. Hittil i år har jeg holdt 25. Det er to i måneden. I tillegg er jeg publikum på langt flere. Kombinasjonen av å både være blant publikum og å være foredragsholder har gitt meg en god del erfaring i hva som er god praksis når man skal holde foredrag.

Som foredragsholder har jeg ansvar for å fylle tiden til publikum med noe meningsfylt. De vier en time av sitt liv til å lytte til hva jeg har å si. Det har jeg stor respekt for og her er mine tips til hvordan man respekterer publikum.

Vær forberedt

Du og jeg tar det kanskje for gitt at man som foredragsholder skal være forberedt. Jeg har opplevd foredragsholdere som har snekret sammen en presentasjon som bærer tydelig preg av å være hastverksarbeid. I tillegg har foredragsholder samtidig sjelden tenkt igjennom hva som skal sies i tilknytning til presentasjonen eller øvd inn rekkefølgen på lysbildene.

Det absolutt verste du kan gjøre som foredragsholder er å stille uforberedt. Det skinner tydelig igjennom, publikum får en dårlig opplevelse av deg og ditt budskap og du risikerer i verste fall at de forlater salen. Selv nøler jeg ikke med å forlate middelmådige foredrag. Jeg har langt bedre ting å bruke tiden min på enn å anstrenge meg for å forstå budskapet. Som foredragsholder er det din viktigste oppgave å formidle ditt budskap så enkelt at publikum ikke må fokusere nevneverdig, men heller la seg engasjere.

Hold tiden

Har du vært på foredrag hvor foredragsholder går over tiden? Det har jeg også! Går man over tiden bærer man preg av å være uforberedt, i tillegg ødelegger man programmet dersom man snakker på en konferanse.

Svar på spørsmål

Har publikum spørsmål? Besvar de gjerne underveis, eventuelt til slutt dersom du er usikker på hvordan du forholder deg til tiden.

Øv presentasjonsteknikk

Det er skrevet mange bøker om presentasjonsteknikk. Selv har jeg skrevet en artikkel om presentasjonsteknikk som fortsatt er aktuell.

Ha interessante presentasjoner

Jeg tilstreber å holde meg til seksordsregelen. Det vil si maksimalt seks ord per lysbilde. Det gjør det enklere for publikum å fokusere på det du sier fremfor det du viser frem. Unngå for all del presentasjoner fulle av tekst, lister og annen informasjon du like gjerne kunne puttet i et dokument og sendt publikum per e-post.

Bruk av illustrasjoner og bilder fungerer som regel godt, men balanser det på en måte som gjør det relevant for innholdet.

For alle formål anbefaler jeg boken slide:ology.

Gi dem ditt visittkort

Hva om publikum har spørsmål etter at du er ferdig? På det siste lysbildet viser du ditt visittkort og kontaktinformasjon. Selv har jeg i tillegg en SMS-tjeneste som lar brukerne laste ned mitt visittkort til mobiltelefonen ved å sende «Martin» til 1933.

Har du flere tips? Legg igjen en kommentar! :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler