Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hersketeknikk

17.03.10

Hersketeknikk: en slags håndbok

Har du vært i et møte hvor du var godt forberedt, men allikevel gikk møtet dårlig? Eller deltatt i en samtale hvor du satt tilbake som et spørsmålstegn til tross for at du hadde gode og oppriktige argumenter? Da har du ikke usannsynlig blitt offer for såkalte hersketeknikker.

Hersketeknikker ble først beskrevet av Berit Ås i 1979 og er enkelt forklart fem debatteknikker brukt for å få overtaket i diskusjonen eller gjennomslag for egne argumenter. Hersketeknikker er både noe vi utsettes for og bruker selv daglig, enten bevisst eller ubevisst.

Selv ser jeg på hersketeknikker som et nødvendig onde. Jeg vil kjenne dem og vite hvordan de fungerer, slik at jeg selv kan identifisere situasjoner hvor de brukes mot meg. Av og til bruker jeg dem selv, helt bevisst, men det er ikke noe jeg liker å gjøre. Jeg vil heller at mine argumenter skal få gjennomslag fordi de er gode argumenter, ikke på grunn av måten jeg fremfører dem på.

Vil du lære mer om hersketeknikker anbefaler jeg boken «Hersketeknikk: en slags håndbok». Med sine omlag 220 sider gir den en rask og lettforståelig innføring i de forskjellige hersketeknikkene og hvordan du håndterer dem når du utsettes for dem. Jeg anbefaler boken, men råder deg samtidig til å lese den med kritisk blikk. Ikke alle påstander som presenteres i boken fremstår som riktige på meg, og noen er jeg direkte uenig i.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Film • Musikk • Bok

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler