Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hersketeknikk

17.03.10

Hersketeknikk: en slags håndbok

Har du vært i et møte hvor du var godt forberedt, men allikevel gikk møtet dårlig? Eller deltatt i en samtale hvor du satt tilbake som et spørsmålstegn til tross for at du hadde gode og oppriktige argumenter? Da har du ikke usannsynlig blitt offer for såkalte hersketeknikker.

Hersketeknikker ble først beskrevet av Berit Ås i 1979 og er enkelt forklart fem debatteknikker brukt for å få overtaket i diskusjonen eller gjennomslag for egne argumenter. Hersketeknikker er både noe vi utsettes for og bruker selv daglig, enten bevisst eller ubevisst.

Selv ser jeg på hersketeknikker som et nødvendig onde. Jeg vil kjenne dem og vite hvordan de fungerer, slik at jeg selv kan identifisere situasjoner hvor de brukes mot meg. Av og til bruker jeg dem selv, helt bevisst, men det er ikke noe jeg liker å gjøre. Jeg vil heller at mine argumenter skal få gjennomslag fordi de er gode argumenter, ikke på grunn av måten jeg fremfører dem på.

Vil du lære mer om hersketeknikker anbefaler jeg boken «Hersketeknikk: en slags håndbok». Med sine omlag 220 sider gir den en rask og lettforståelig innføring i de forskjellige hersketeknikkene og hvordan du håndterer dem når du utsettes for dem. Jeg anbefaler boken, men råder deg samtidig til å lese den med kritisk blikk. Ikke alle påstander som presenteres i boken fremstår som riktige på meg, og noen er jeg direkte uenig i.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt