Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Havarikommisjon for offentlige prosjekter

12.04.10

Norge trenger en havarikommisjon for offentlige prosjekter. Hvor ofte hører man ikke om offentlige prosjekter som feiler? De trekker ut i tid, overskrider budsjetter, blir aldri ferdigstilt, oppfyller ikke behovene og så videre. Jeg tør nevne Flexus, Slottet, Holmenkollen og Operaen.

Norge har en egen havarikommisjon for transport, hvor det heter at:

Statens havarikommisjon for transport er en offentlig undersøkelseskommisjon. Formålet med SHTs undersøkelser er å utrede forhold som antas å ha betydning for forebyggelsen av transportulykker.

Hvorfor har vi ikke en slik kommisjon for prosjekter som havarerer? Menneskeliv går riktignok sjelden tapt i havarerte prosjekter, men det er en enorm sløsing med skattebetalernes penger. Hvis et prosjekt feiler hører vi gjerne at den ansvarlige legger seg flat og gjerne trekker seg, mens prosjektet ligger igjen i ruiner, haltende videre som et tapssluk finansiert med offentlige midler.

Havarikommisjonen for offentlige prosjekter bør ha to oppgaver:

  • Få prosjektet tilbake på skinner
  • Granske årsakene til havariet

For å få et prosjekt tilbake på skinner ser jeg for meg et slags SWAT-team, gjerne med gul hjelm og lange gule hansker som må ned og ta i dritten og detaljene for å ta de nødvendige grep for å få havaristen trygt i havn. Litt som gutta i Beastie Boys:

Beastie Boys

Samtidig ser jeg for meg en gjeng lærde mennesker med tykke briller og lupe. De skal granske hver eneste detalj i prosjektet for å finne ut hva som gikk galt. Her bør man både avdekke kritikkverdige forhold og i verste fall kanskje også ulovligheter. Ikke for å henge ut de ansvarlige, men for å lære av våre feil.

Oppgaven med å etablere en slik kommisjon virker kanskje uoverkommelig, men tanken er i hvert fall besnærende. Dessuten har vi virkelig et behov for en.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler