Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Havarikommisjon for offentlige prosjekter

12.04.10

Norge trenger en havarikommisjon for offentlige prosjekter. Hvor ofte hører man ikke om offentlige prosjekter som feiler? De trekker ut i tid, overskrider budsjetter, blir aldri ferdigstilt, oppfyller ikke behovene og så videre. Jeg tør nevne Flexus, Slottet, Holmenkollen og Operaen.

Norge har en egen havarikommisjon for transport, hvor det heter at:

Statens havarikommisjon for transport er en offentlig undersøkelseskommisjon. Formålet med SHTs undersøkelser er å utrede forhold som antas å ha betydning for forebyggelsen av transportulykker.

Hvorfor har vi ikke en slik kommisjon for prosjekter som havarerer? Menneskeliv går riktignok sjelden tapt i havarerte prosjekter, men det er en enorm sløsing med skattebetalernes penger. Hvis et prosjekt feiler hører vi gjerne at den ansvarlige legger seg flat og gjerne trekker seg, mens prosjektet ligger igjen i ruiner, haltende videre som et tapssluk finansiert med offentlige midler.

Havarikommisjonen for offentlige prosjekter bør ha to oppgaver:

 • Få prosjektet tilbake på skinner
 • Granske årsakene til havariet

For å få et prosjekt tilbake på skinner ser jeg for meg et slags SWAT-team, gjerne med gul hjelm og lange gule hansker som må ned og ta i dritten og detaljene for å ta de nødvendige grep for å få havaristen trygt i havn. Litt som gutta i Beastie Boys:

Beastie Boys

Samtidig ser jeg for meg en gjeng lærde mennesker med tykke briller og lupe. De skal granske hver eneste detalj i prosjektet for å finne ut hva som gikk galt. Her bør man både avdekke kritikkverdige forhold og i verste fall kanskje også ulovligheter. Ikke for å henge ut de ansvarlige, men for å lære av våre feil.

Oppgaven med å etablere en slik kommisjon virker kanskje uoverkommelig, men tanken er i hvert fall besnærende. Dessuten har vi virkelig et behov for en.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt