Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Systemkameratene

29.04.10

Normalt sett er Arbeiderpartiet et parti jeg ikke har store problemer med. Gjennom debatten om Datalagringsdirektivet (DLD) viser imidlertid Arbeiderpartiet sider ved seg selv som skuffer stort. Jeg er i ferd med å miste respekten for Norges største politiske parti. Og jeg er ikke alene. Det bør de ta kraftig til etterretning.

Ikke bare er Arbeiderpartiet tilhengere av DLD, noe som er ille nok i seg selv, men de har åpenbart en noe spesiell partikultur som nærmest gjør det umulig for det enkelte medlem å fronte noe annet enn partiets sak. Om ikke jeg er enig med Siv Jensen i hennes nylige uttalelser om at Arbeiderpartiet viser Sovjet-tendenser, så viser DLD-saken at Arbeiderpartiet har en intern kustus som tilsynelatende ikke levner rom til egen fri vilje og tenking.

Når man i så prinsipielt viktige saker som DLD blir «tvunget» til å forsvare systemet fremfor å gjøre egne refleksjoner rundt saken, bør ethvert Arbeiderparti-medlem gå i seg selv og fundere over hvorvidt man ønsker å tilhøre et parti hvor systemet settes høyere enn saken.

Jeg har stor forståelse for at man som parti bør fremstå samlet. I DLD-saken, derimot, er problemene nå blitt så synlige at de begynner å bli direkte pinlige for Arbeiderpartiet. De har åpenbart lært opp sine medlemmer i de mest elementære argumentene, men når argumentene trekkes frem i lyset, diskuteres og pukkes fra hverandre, sprekker partitrollet. Det har vi de siste ukene sett mange pinlige eksempler på.

Når man som politiker innerst inne forstår at man fører en debatt med sviktende argumentasjon, og videre forstår at en argumenterer for å forsvare systemet, er det på tide å gå i seg selv og fundere på hva som faktisk er viktigst. Systemet eller saken? For aller mest pinlig vil det jo være å gi Siv Jensen rett i at man er en systemkamerat.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt