Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Datalagringsdirektivet og Høyre

10.05.10

Denne helgen avholdt Høyre sitt landsmøte, hvor blant annet Høyres standpunkt til Datalagringsdirektivet (DLD) ble diskutert. Merethe Baustad Ranum gjør en god jobb med å referere debatten.

Hvor ble det liberalkonservative Høyre av?

Det overrasker meg at Høyre, et selvproklamert liberalkonservativt parti som liker å fremstå som tilhengere av individuell frihet og personvernet, har så mange tilhengere av DLD. Jeg tillater meg å fundere over hvor liberalkonservative de faktisk er, da jeg antar at Høyre har sin mengde mennesker som mener at mer overvåking er en god idé.

DLD, slik det fremstår i dag, fungerer ikke. Man overvåker de uskyldige, mens de man ønsker å ta går fri, og risikoen for misbruk av unødvendig lagrede data øker dramatisk.

Motiver for et ja til DLD

Med dette i bakhodet mistenker jeg mange av DLD-tilhengerne i Høyre for et av to alternativer:

 • De mangler kompetanse om detaljene i DLD
 • De har andre motiver for å stemme ja til DLD

Hva gjelder det andre alternativet, er det nærliggende å tro at Høyre vil bruke et ja til DLD som et viktig kort i forhandlinger med Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet får flertall til innføring av DLD i norsk rett med et ja fra Høyre, og hva Høyre vil få i retur kan man bare spekulere i.

Jeg vet ikke hva som er verst. At man som ansvarlig politiker og folkevalgt mangler kompetanse til å utføre sitt virke, eller at man fører vikarierende argumenter i en så viktig sak som DLD.

Helt sikkert er det i hvert fall at Høyre ikke bygger tillit med inkompetanse og vikarierende argumenter, verken hos medlemmene eller velgerne.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt